Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

PARLAMENT NA NAREDNOJ SEDNICI ODLUČUJE O NOVIM MINISTRIMA


Nebojša Stefanović sazvao je za petak posebnu sednicu skupštine sa jedinom tačkom dnevnog reda izbor i polaganje zakletve novih članova Vlade.

Sednica u Domu Narodne skupštine Republike Srbije počeće u 15 časova, saopšteno je iz Parlamenta.

Ministri koji su ostali bez resora u procesu rekonstrukcije Vlade Srbije podneli su ostavke koje konstatovane su na današnjoj sednici parlamenta.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su prethodno sa 128 glasova za izmene i dopune Zakona o ministarstvima, čije usvajanje je preduslov za rekonstrukciju Vlade Srbije. Protiv ovog akta glasalo je 66 poslanika.

Izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima kabinet premijera imaće 18, umesto dosadašnjih 17 ministarstva, jer će Ministarstvo finansija i privrede biti podeljeno na dva.

Na izmene i dopune Zakona o ministarstvima podneto je ukupno 39 amandmana, a Vlada Srbije nije prihvatila nijedan.

Posle ovog glasanja, počinje nova sednica na kojoj treba da budu konstatovane ostavke ministara nakon rekonstrukcije Vlade Srbije, rekao je predsednik skupštine Nebojša Stefanović.

Poslanici će na toj sednici raspravljati i o sastavu stalnih delegacija skupštine u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Ministri koji su ostali bez resora u procesu rekonstrukcije Vlade Srbije podneli su ostavke koje su stigle u skupštinu i biće konstatovane na današnjoj sednici parlamenta.

Ostavke su podneli Aleksandar Vučić, Mlađan Dinkić, Verica Kalanović, Milutin Mrkonjić, Goran Knežević, Žarko Obradović, Bratislav Petković i Alisa Marić.

Generalni sekretar Skupštine Srbije Jana Ljubičić izjavila je novinarima u parlamentu da se, u skladu sa procedurom, o tim ostavkama ne raspravlja, već da se samo konstatuju u parlamentu.

Ona je objasnila da će, u daljem toku rekonstrukcije vlade, kada u proceduru stigne premijerov predlog za nova kadrovska rešenja, biti zakazana nova sednica parlamenta, koja će početi sutra.

Administrativni odbor Skupštine Srbije danas je konstatovao i ostavke dva poslanika Branka Ružića i Aleksandra Antića iz Socijalističke partije Srbije, a sednica Republičke izborne komisije na kojoj će, verovatno, te ostavke biti potvrđene i imenovani novi poslanici zakazana je za 13 sati.

Lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić vratiće se u Skupštinu Srbije odmah po izboru novih ministara u rekonstruisanoj vladi, rečno je danas agenciji Beta u toj stranci.

Šef poslaničke grupe URS-a Vladimir Ilić rekao je da će se u parlament vratiti i Suzana Grubješić i Verica Kalanović.

Dinkić je podneo ostavku na mesto ministra finansija i privrede, Verica Kalanović na mesto ministra za regionalni razvoja, a Suzana Grubješić na mesto potredsednice vlade zadužene za evropske integracije.

Prema izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, ministri koji su bili poslanici imaju pravo da se vrate u parlament kada se uprazni poslaničko mesto.

Izvor: Tanjug