Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NIS ULAŽE 100 MILIONA DOLARA U MODERNIZACIJU RAFINERIJE NAFTE U NOVOM SADU


Naftna industrija Srbije (NIS) uložiće više od 100 miliona dolara u modernizaciju Rafinerije nafte u Novom Sadu u kojoj će se proizvoditi bazna ulja, najavio je danas generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Po završetku modernizacije, u Rafineriji Novi Sad moći će godišnje da se proizvodi 180.000 tona visokokvalitetnih baznih ulja dve vrste, od kojih će značajna količina biti namenjena izvozu, rekao je Kravčenko prilikom predstavljanja Strategije razvoja proizvodnje baznih ulja u Rafineriji Novi Sad.

Planirano je da konačna odluka o investiciji bude doneta početkom sledeće godine, da građevinski radovi u Rafineriji Novi Sad počnu u prvom kvartalu 2013. i da nove proizvodne linije budu puštene u rad u prvom polugodištu 2015.

Sirovina za proizvodnju baznih ulja će biti nafta tipa "velebit", koja se proizvodi u Srbiji i koja ima jedinstvena fizičko-hemijska svojstva pogodna za proizvodnju baznih ulja, a koristiće se i teški ostaci hidrokrekinga iz Rafinerije u Pančevu, kazao je Kravčenko i dodao da će to omogućiti postizanje ekonomske i proizvodne sinergije dve NIS-ove rafinerije.

Izgradnja pet novih kapaciteta za proizvodnju baznih ulja u Rafineriji Novi Sad predstavlja sledeću fazu modernizacije proizvodnih kompleksa NIS-a, istakao je Kravčenko i dodao da taj novi investicioni paket ne predstavlja samo revitaližciju zastarelih proizvodnih kapaciteta već i korak dalje ka diverzifikaciji i izbalansiranosti poslovanja NIS-a.

Razrada osnovnog projekta je počela i posle sprovedenog tendera poverena je kompaniji "Ševron lumus global Ju-Es-Ej", koja ima bogato iskustvo u tom segmentu biznisa, a pri modernizaciji će biti primenjena najsavremenija tehnološka i ekološka rešenja.

Strategiju za Rafineriju Novi Sad odobrio je Odbor direktora NIS-a i usaglasila su ga dva najveća akcionara - vlada Srbije i "Gasprom njeft".

Direktor za investicije NIS-a Nikolas Petri rekao je da je ta NIS-ova rafinerija i pre dolaska ruskog većinskog vlasnika bila nekonkurentna i da je pravila gubitke i podsetio da su se u novosadskoj rafineriji poslednje dva godine proizvodili rafinati, koji su polufabrikati za proizvodnju baznih ulja.

"Rafinati se izvoze, ali tržište nije stabilno i prodaja potpuno zavisi od potrošnje ovog polufabrikata, zbog čega smo se odlučili za novi pravac razvoja rafinerije i proizvodnju baznih ulja", dodao je Petri i istakao da je cilj tog projekta da se maksimalno koristi nafta tipa "velebit", da NIS proizvodi nove savremene tehnološki i ekološki čiste proizvode.

Izgradićemo pet novih postrojenja u rafineriji Novi Sad, naveo je Petri i dodao da će se iz nafte tipa "velebit" proizvoditi naftenska bazna ulja, a iz ostataka hidrokrekinga iz Rafinerije Pančevo proizvodiće se parafinska ulja, istakao je Petri i objasnio da se naftenska bazna ulja koriste za hemijsku industriju i elektroenergetiku i za proizvodnju guma, dok se parafinska bazna ulja koriste za motore i hidrauličke sisteme.

Prednosti koje Srbija ima za realizaciju tog projekta su dostupnost domaće nafte "velebit", čije procenjene rezerve su dovoljne za oko 10 godina proizvodnje tih ulja, kao u i postojanje kompaktnog proizvodnog kompleksa i sirovina u jednom regionu, za razliku od konkurentskih kompanija koje iz različitih delova sveta uvoze sirovine za proizvodnju baznih ulja ili čak uvoze gotove proizvode, dodao je Petri.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti