Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ISTORIJSKI SASTANAK: PRVI SASTANAK JEDNOG REPUBLIČKOG TUŽIOCA SRBIJE I MINISTRA PRAVDE SAD


Ministar pravde i glavni tužilac Sjedinjenih Američkih Država Erik Holder i Republički tužilac Srbije Zagorka Dolovac složili su se u Vašingtonu da je saradnja Srbije i SAD u prethodnom periodu bila izuzetno profesionalna i da se odvijala u duhu obostranog podržavanja i poverenja.

Holder je na sastanku, koji je održan u utorak u Vašingtonu, izrazio maksimalnu podršku Republičkom tužiocu Srbije, naglasivši da je Srbija važna za SAD, ne samo u regionu Balkana već i šire, rekao je Tanjugu portparol tužilaštva Tomo Zorić.

Holder je istakao da je saradnja između tužilaštava SAD i Srbije upravo primer uspešne neposredne saradnje, kazao je Zorić.

Američki ministar pravde i glavni tužilac je ocenio da je način na koji je javno tužilaštvo Srbije odgovorilo na mnoge teške izazove u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina, primer za ostale zemlje u regionu.

Prema rečima Zorića, na sastanku su predstavljena iskustva i izazovi u dosadašnjem radu, sa posebnim naglaskom na krivično pravna sredstva od značaja za povećanje efikasnosti krivičnog gonjenja, u koje spada i tužilačka istraga, koju u Srbiji već primenjuju tužilaštva za organizovani kriminal i ratne zločine, dok će tužilaštava opšte nadležnosti početi da je primenjuju od 15. januara naredne godine.

Holder i Dolovac su se složili i da konstantna profesionalizacija i modernizacija rada predstavlja osnov jačanja nezavisnih institucija u Srbiji.

Na kraju sastanka izražena je posvećenost daljem nastavku uspešne saradnje tužilaštava Srbije i SAD uz uverenje da će dalji nastavak saradnje rezultirati novim uspesima u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i drugih teških krivičnih dela, a sve u cilju zaštite ustavnog poretka i ostvarivanja vladavine prava, preneo je portparol srpskog tužilaštva.

Ovaj sastanak se može nazvati i istorijskim jer je to prvi sastanak jednog republičkog tužioca Srbije i ministra pravde Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti