Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDSTAVLJENA STRATEGIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE


Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Vladimir Božović izjavio je da Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije u svom najvažnijem, prvom delu, predviđa borbu protiv političke korupcije i stvaranje antikorupcione svesti na nivou čitavog društva.

Božović, koji je i član Radne grupe za izradu Strategije, naveo je na skupu u Privrednoj komori Beograda, na kojem je predstavljen taj dokument, da pomenuta strategija, koju su veoma pozitivno ocenili međunarodni i evropski partneri, ustanovljava antikorupcionu koaliciju na nivou celog društva.

On je istakao da Akcioni plan za sprovođenje ove strategije predviđa osnivanje nove organizacione jedinice pri Upravi kriminalističke policije (UKP), koja će se boriti protiv ove pojave.

Ta jedinica će, kako je naveo, biti dodatno ojačana kako kadrovski, tako i materijalno-tehnički i imaće četiri regionalna centra, koji će pored Beograda biti i u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Božović je napomenuo da je predviđeno i značajno povećanje broja pripadnika Sektora unutrašnje kontrole policije, koji će ići do evropskog standarda od jedan odsto od ukupnog broja pripadnika MUP-a.

Ako ima približno 46.000 pripadnika MUP-a, trebalo bi da Sektor unutrašnje kontrole zapošljava 460 ljudi, a sada ih ima približno 90, što je veoma mali i nedovoljan broj za uspešnu borbu protiv korupcije, saopštio je on.

Državni sekretar MUP-a uputio je apel medijima da se priključe borbi protiv korupcije kao borbi za novi sistem vrednosti u Srbiji, i poručio da ta borba nije usmerena protiv privrede i investicija, već je, naprotiv, ona podsticaj privrednom razvoju i otvaranju novih radnih mesta.

Posebni savetnik ministra pravde i državne uprave Radomir Ilić naveo je da bi pomenuti akcioni plan trebalo da bude usvojen u Skupštini Srbije u narednih deset dana.

Predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković naglasio je da će korupcija biti svedena na manju meru jedino smanjenjem nezaposlenosti i uređenjem jakog socijalnog sistema, odnosno sistemskom borbom protiv nezaposlenosti.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 29.7.2013.

<<< Nazad na ostale vesti