Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

PREMA FIČU REJTING SRBIJE I DALJE OSTAJE "BB MINUS S NEGATIVNIM IZGLEDIMA


Kako se navodi na www.fitchratings.com, zadržavanje rejtinga Srbije na nepromenjenom nivou "BB minus s negativnim izgledima", delom je odraz neizvesnosti stanja javnih finansija, brzog rasta javnog duga, krhkog ekonomskog oporavka, i neizvesnosti aranžmana s Međunarodnom monetarnim fondom (MMF).

Nivo rejtinga Srbije, prema Fiču, podržavaju nivo prihoda po stanovniku, vrhunski obučena radna snaga, poboljšanje uslova poslovanja i odluka EU da otvori pregovore o članstvu sa Srbijom.

Fič je naveo da očekuje da će manjak u državnom budžetu Srbije ove godine biti blizu šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da će deficit u 2014. biti oko pet odsto BDP.

Očekuje se i da će javni dug Srbije dostići 65 odsto BDP do 2014. godine, piše u izveštaju i dodaje se da je kretanje javnog duga osetljivo na kretanje kursa pošto je 81,5 odsto duga u stranoj valuti.

Fič očekuje da će se deficit tekućeg platnog bilansa smanjiti na 7,1 odsto BDP krajem 2013. godine zahvaljujući rastu izvoza Srbije.

Navodi se i da se nakon pada BDP Srbije od 1,6 odsto u 2012. godini ove godine očekuje rast od dva procenta i nastavak blagog rasta, srednjoročno posmatrano. Ističe se da procene kretanje BDP Srbije u velikoj meri zavise od automobilske industrije.

Fič u obrazloženju ocene rejtinga Srbije navodi i da je Vlada najavila ambiciozan plan završetka restrukturiranja društvenih preduzeća, ali da još nije pokazala potrebnu političku rešenost da primeni nepopularne strukturne reforme, kao i da još nema napretka u sveobuhvatnoj reformi penzijskog sistema.

Bonitetska kuća je navela i Srbija još nije dogovorila sklapanje aranžmana sa MMF i izrazila uverenje da bi stend-baj aranžman iz predostrožnosti pojačao poverenje investitora i bio odbrana od prenosa globalnih rizika i nove procene specifičnih rizika zemlje.

Navodi se i da je Narodna banka Srbije intervencijama na deviznom tržištu nastojala da zaustavi pad dinara, ali da su depreciacioni pritisci nastavljeni. Rezultat toga je da su devizne rezerve na kraju 2012. bile osam odsto manje nego na kraju 2011. i iznosile 14,4 milijarde dolara.

Pad inflacije početkom 2013. godine omogućio je zaustavljenje rasta referentne kamatne stope NBS i postepeno smanjenje te stope.

Bonitetska kuće Fič je pored potrvđivanja rejtinga Srbije od BB minus za dugoročni državni dug, potvrdila i rejting B za kratkoročni dug u stranoj valuti. Izgledi rejtinga Srbije promenjeni su sa stabilnih na negativne u avgustu 2012. godine.

Fičova skala za ocenu kreditnog rejtinga kreće se od najvišeg AAA do nanjižed D nivoa. Rejtinzi između AAA i BBB poznati su i kao investicioni nivoi, a od BB do D kao špekulativni nivoi rejtinga.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti