Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

SRBIJA ĆE OD 1. SEPTEMBRA DOBITI STATUS PRIDRUŽENE ZEMLJE EU, KADA ĆE NA SNAGU STUPITI SPORAZUM O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU


Srbija će od 1. septembra dobiti status pridružene zemlje EU, kada će na snagu stupiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), na osnovu najnovije odluke Saveta ministara EU na poslednjem zasedanju održanom prošle nedelje, pišu "Novosti".

"Posle političkih razmirica na bilateralnom planu s Litvanijom, zelenog svetla koje je u junu dao parlament ove zemlje i potpisa predsednice Dalije Gribauskaite, Litvanija je, kao trenutni predsedavajući EU, poslala i notu, odnosno ratifikacioni instrument Savetu ministara EU, što je bio poslednji u nizu poteza po evropskim prestonicama, posle čega je na julskom zasedanju Savet ministara, po unutrašnjoj proceduri odobravanja, bez glasanja, u ime EU potvrdio zaključenje SSP", naveo je list.


"Procedura je ovim definitivno završena, jer SSP automatski stupa na snagu pošto ga ratifikuju sve članice, zainteresovana zemlja, Evropski parlament i sve to potvrdi Savet ministara EU, prvog dana drugog meseca posle overe, što u ovom slučaju znači 1. septembra. Time se direktno stiče i status države pridružene Evropskoj uniji", navele su "Novosti".

SSP je međunarodni ugovor kojim se uspostavlja zona slobodne trgovine i usklađuje zakonodavstvo s tekovinama EU. To je prvi ugovorni odnos između zemlje kandidata i EU i njime se ulazi u prelazni period do punopravnog članstva.

Ovim dokumentom prelazi se na nove etape, koje nije sadržao Prelazni trgovinski sporazum, kao što su fazna liberalizacija javnih nabavki, pristup tržištu nekretnina, zaštita zaposlenih građana Srbije na teritoriji EU ili zaštita od diskriminacije u poslovanju preduzeća.

Izvor: Novosti.rs

<<< Nazad na ostale vesti