Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: NOVOUSTANOVLJENA FUNKCIJA "GRAĐANSKOG NADZORNIKA" ZA JAVNE NABAVKE


 Centralizovane javne nabavke u zdravstvu donese značajne uštede i predstavljaju jedan od najbitnijih antikoruptivnih mehanizama, rečeno je na Tanjugovom okruglom stolu "Boljka zdravstva - javne nabavke i korupcija".

Zbog korupcije u javnim nabavkama budžet Srbije trpi gubitke od 600 miliona evra godišnje.

Postoje veliki pritisci da se pojedine ustanove izuzmu od primene novog Zakona o javnim nabavkama, ali zakon mora da bude jednak za sve da bi se sprečila korupcija i gubici od 600 miliona evra godišnje iz budžeta Srbije, izjavio je sinoć direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.U prvih 1,5 meseci primene novog Zakona o javnim nabavkama, apotekarske ustanove su ga dočekale nespremne i desile su se nestašice lekova, zbog čega je morala da se odobri nabavka lekova po hitnom postupku u vrednosti od 2,2 milijarde dinara, rekao je Jovanović.

 

  On je istakao da je to bio iznuđeni potez, ali je bilo važno normalizovati tržište lekova.
Sve odredbe u Zakonu o javnim nabavkama postoje već 10 godina, jer je prethodni zakon donet 2004. godine, ali se nisu striktno primenjivale i zato je bilo mnogo slučajeva korupcije, objasnio je Jovanović.


Sve javne nabavke, i male i velike vrednosti, biće objavljene na portalu Uprave za javne nabavke, rekao je Jovanović i ukazao da će ustanove kulture biti izuzete u nekim slučajeva raspisivanja javnih nabavke koje su specifične prirode.


Odgovarajući na pitanje zašto Uprava za javne nabavke nije reagovala i sprečila nepravilnosti i zloupotrebe u javnim nabavkama, Jovanović je rekao da Uprava imala nadležnost da registruje takve slučeve i da ukaže na zloupotrebe, ali je ingerenciju da to spreči i kažnjava imalo Ministarstvo finansija.


PREMA NOVOM ZAKONU, NADLEŽNOST DA KONTROLIŠE I SPREČAVA KORUPCIJU IMA UPRAVA ZA JAVNE NABAVKE, A TU JE I NOVOUSTANOVLJENA FUNKCIJA "GRAĐANSKOG NADZORNIKA" ZA JAVNE NABAVKE VREDNIJE OD MILIJARDU DINARA, OBJASNIO JE JOVANOVIĆ.


To praktično znači da Uprava za javne nabavke slučajeve korupcije i uočene nepravilnosti prijavljuje nadležnom tužilaštvu, Državnoj revizorskoj instituciji i MUP-u Srbije, naveo je on.

Pitanje je da li država mora da troši tri milijarde evra godišnje za javne nabavke, imajući u vidu da smo mala zemlja i da se nalazimo u ekonomskoj krizi.


Predstavnik nevladine organizacije Koalicija za nadzor javnih finansija ocenio je da nadležni pravosudni organi nisu dobro radili svoj posao, zbog čega su brojne zloupotreba u javnim nabavkama ostale nekažnjene. 

Izvor: Tanjug