Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

KANCELARIJA EU OBJAVLJUJE POZIV ZA UČEŠĆE SVIM ŠTAMPANIM, ELEKTRONSKIM I ONLAJN MEDIJIMA, NOVINSKIM AGENCIJAMA, PRODUKCIJSKIM MEDIJSKIM KUĆAMA I MEDIJSKIM UDRUŽENJIMA


Kancelarija Evropske unije predstavila je projekat "Jačanje slobode medija" i objavila poziv za učešće koji je otvoren za sve štampane, elektronske i onlajn medije, novinske agencije i novinske servise, produkcijske medijske kuće i medijska udruženja.

Rukovodilac Programa za podršku medijima u Delegaciji EU u Srbiji, Svetlana Đukić je na informativnoj sesiji održanoj u Sali 1 Skupštine AP Vojvodine kazala da je ideja Programa da se pospeši istraživačko novinarstvo u Srbiji, a u okviru tema koje su relevantne za vladavinu prava.

"Medijski program koji će Delegacija realizovati u Srbiji u naredne tri godine vredan je tri miliona evra, jedan deo od 1,2 miliona će se baviti implementacijom medijske strategije, u čijoj pripremi je učestvovala Evropska unija koja ima interesovanje da pomogne da se akcioni plan te medijske strategije u potpunosti sprovede, a drugi deo tog medijskog programa je konkurs namenjen direktno medijima u vrednosti od 1,8 miliona evra", kazala je Đukićeva, objasnivši da je drugi deo tema današnje sesije.

Ona je naglasila da pojedinačni grantovi medijima iznose od minimalnih 50.000 do maksimalnih 150.000 evra, te da se Program sprovodi u svim zemalja članicama Evropske unije i zemljama koje su korisnica sredstava IPA programa.

"Vladavina prava jeste tema koju pratimo, koja je deo političkih kriterijuma i tema o kojoj se u svakom godišnjem izveštaju, koji objavljuje Evropska unija i Evropska komisija, dosta priča", rekla je Svetlana Đukić.

Ona je kazala da je "na taj način pored podrške civilnog društva i njihovih aktivnosti u toj oblasti, Evropska unija želi da pomogne medije da kroz razne projekte na pravi način informišu građane i pospeše javnu debatu vezanu za te teme".

Po rečima rukovodioca Programa podrške medijima, teme konkursa su vladavina prava, nezavisnost i efikasnost rada pravosuđa, borba protiv svih vidova kriminala, podrška izbeglicama i raseljenim licima, borba protiv korupcije, zaštita slobode medija, pomirenje i regionalna saradnja, istrage o ratnim zločincima i suđenjima.

Poziv za učešće u Programu podrške medijima otvoren je do 20. juna, a kako je kazala Svetlana Đukić ugovori bi, nakon detaljne provere projektne dokumentacije i ocenjivanja projekata koju će sprovesti konkursna komisija, trebalo da budu potpisani u novembru ili decembru mesecu ove godine.

Izvor: Tanjug