Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraNOVI SAZIV REPUBLIČKOG PARLAMENTA, KOJI ĆE BITI KONSTITUISAN 31. MAJA 2012.GODINE, ČINIĆE 36 POLITIČKIH STRANAKA


Novi saziv republičkog parlamenta, koji će biti konstituisan u četvrtak, 31. maja, činiće 36 političkih stranaka, što je za 14 stranaka više u odnosu na prethodni saziv, u kome su se nalazile 22 političke stranke.

Na prvoj sednici, koja je zakazana za četvrtak, poslanicima će biti potvrđeni mandati, a predviđeno je i da se izaberu predsednik i potpredsednici parlamenta, generalni sekretar, formirani odbori i stalne delegacije pri međunarodnim institucijama.

Novu Skupštinu Srbije činiće 11 lista - koalicija "Pokrenimo Srbiju" imaće 73 poslanika, koalicija "Izbor za bolji život" 67, koalicija SPS-PUPS-JS 44, DS S 21, koalicija "Preokret" 19, URS 16, Savez vojvođanskih Mađara pet, stranka Sulejmana Ugljanina dva i liste "Sve zajedno", Koalicije Albanaca Preševske doline i stranka "Nijedan od ponuđenih odgovora" (NOPO) po jednog poslanika.

Na listi "Pokrenimo Srbiju" su poslanici Srpske napredne stranke, Nove Srbije, Pokreta snaga Srbije, Bošnjačke narodne stranke, Pokreta socijalista, Narodne seljačke stranke, Romske partije, Demokratske partije Makedonaca, Pokreta privrednog preporoda i Pokreta vlaškog ujedinjenja.

Na toj listi su i Asocijacija malih i srednjih preduzeća i preduzetnika i Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji.

Druga po broju osvojenih mandata je lista "Izbor za bolji život - Boris Tadić", a 67 mandata te liste su raspodeljeni na Demokratsku stranku, Socijaldemokratsku partiju Srbije, Ligu socijaldemokrata Vojvodine, Demohrišćansku stranku Srbije, Zelene Srbije, Demokratski savez Hrvata i Izvorni srpski pokret obnove.

Listu koalicije SPS-PUPS-JS čine istoimene tri stranke, s tim da je među poslanicima te koalicije i jedan iz Pokreta veterana.

Sa liste "Preokreta" predstavnike u parlamentu imaće Liberalno demokratska partija, Srpski pokret obnove, Bogata Srbija i Socijaldemokratska unija.

URS je osvojila 16 mandata, koji će biti raspoređeni između G17 plus, Zajedno za Šumadiju, Narodne partije, Koalicije za Pirot i Pokreta "Živim za Krajinu".

U novom sazivu parlamenta biće i Savez vojvođanskih Mađara, koji će imati pet poslanika, Stranka demokratske akcije Sandžaka, koja će imati dva poslanika, dok će koalicije "Sve zajedno", koju čini pet stranaka nacionalnih manjina, koalicije Albanaca Preševske doline, koju čini četiri stranke i partija NOPO imati po jednog poslanika.

Prethodni saziv republičkog parlamenta činile su 22 stranke, koje su bile grupisane u 11 poslaničkih klubova.

To su bile DS, SRS, G17 plus, D S S, LDP, SPS, NS, LSV, PUPS, SVM, SPO, JS, SDP, Bošnjačka demokratska stranka Sandžaka, Demokratska levica Roma, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Parija za demokratsko delovanje, Pokret veterana Srbije, Socijaldemokratska unija i Socijalno liberalna partija Sandžaka.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti