Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA RS PREVREMENO OTPLAĆUJE POLOVINU DUGA LONDONSKOM KLUBU POVERILACA


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić dao je nalog da se sutra izvrši prevremena otplata polovine od preostalog duga Londonskom klubu poverilaca. U ovom trenutku, dug Srbije prema Londonskom klubu iznosi 860 miliona dolara. Visina prevremene otplate iznosi 400 miliona dolara, što će uz otplatu redovne rate doprineti smanjenju ukupnog duga za 436 miliona dolara. Vlada Srbije će i ubuduće nastaviti da sprovodi strategiju prevremene otplate skupih kredita iz prošlosti i da vodi fiskalnu politiku koja doprinosi obaranju kamata na javni dug, kako na međunarodnom, tako i na domaćem tržištu kapitala.

Kamatna stopa na dug Londonskom klubu poverilaca iznosi 6,75%, što je čak za oko 2 procentna poena više od kamatne stope koju je Ministarstvo finansija uspelo da ostvari prodajom evroobveznica u februaru ove godine.

Ovim prevremenim razduživanjem države biće ostvarena ušteda u ovogodišnjem budžetu u iznosu od 1,1 milijardi dinara, na ime manjih rashoda za kamate. Po ovom osnovu biće ostvarene značajne uštede i u narednim godinama, u iznosu od jedne do dve milijardi dinara godišnje.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija i privrede, 29.4.2013.