Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ENERGETICI: Javno peduzeće "Elektroprivreda Srbije" određeno za rezervnog snabdevača


Vlada Srbije je odredila Javno peduzeće "Elektroprivreda Srbije" (EPS) za rezervnog snabdevača koji će privremeno, od 1. februara ove godine, snabdevati krajnje kupce električne energije koji nemaju pravo na javno snabdevanje, po ceni od 70 evra u dinarskoj protivvrednosti za jedan megavatčas (MWh).

Prema novom Zakonu o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 57/2011, 80/2011 - ispr., 93/2012 i 124/2012), u Srbiji je od 2013. stupila na snagu liberalizacija tržišta električne energije, prema kojoj će kupci struje na visokom naponu (110 kilovolti), od ove godine izgubiti status tarifnih i postati kupci sa pravom izbora snabdevača.

Izbor rezervnog snabdevača je neophodan zbog toga što će on snabdevati velike industrijske potrošače koji nisu uspeli na vreme da sklope ugovore sa nekim od snabdevača struje na domaćem tržištu.

Otvaranje tržišta za velike potrošače moglo bi EPS da rastereti za obezbeđivanje oko 10 odsto struje, tako da će moći da pruža bolju uslugu javnog snabdevanja.

Veliki kupci, kojih ima tridesetak u Srbiji, moći ne samo da biraju snabdevača, već i da ugovaraju cenu po kojoj ce kupovati električnu energiju, po principu "ko ponudi nižu cenu".

U grupi velikih kupaca su, na primer, Železnice Srbije.

Građani će ostati pod režimom javnog snabdevanja, tako da će domaćinstva i mali kupci tek od 1. januara 2015. imati mogućnost da kupuju električnu energiju na tržištu.

Oni kupci koji se odluče za promenu snabdevača moraće, u skladu sa zakonskim obavezama i pravilima koja je pripremila Agencija za energetiku, da izmire sve svoje obaveze prema EPS i tek tada bi mogli da se pojave kao kupci kod nekog drugog snabdevača.

Ukoliko, međutim, do 1. januara ne uspeju da nađu drugog snabdevača ili da reše svoje obaveze, tim kupcima je ostavljena zakonska mogućnost da ostvare pravo na rezervno snabdevanje u trajanju od 60 dana.

Izvor: Tanjug, 29.1.2013.