Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

BEČEJSKI SUD SPADA U NAJBOLJE ORGANIZOVANE I NAJEFIKASNIJE PREKRŠAJNE SUDOVE: PRVI SPORAZUM O PRIZNANJU KRIVICE


U ovogodišnjoj Zbirci praktičnih rešenja prekršajnih sudova za bečejski Sud se kaže da spada u najbolje organizovane i najefikasnije prekršajne sudove u Srbiji. Upravo u ovom Sudu je prvi put u Srbiji primenjen Sporazum o priznanju krivice od kojeg svi mnogo očekuju.

U Srbiji je, konačno, zaživeo Sporazum o priznanju krivice koji je u naše prekršajno zakonodavstvo uveden u januaru 2010. godine ali je prvi put u praksi zaživeo, pre nekoliko dana u Prekršajnom sudu u Bečeju, a zaključen je između Komunalne inspekcije, kao podnosioca zahteva i okrivljenog za više prekršaja.

O značaju Sporazuma vršilac funkcije predsednice Prekršajnog suda u Bečeju Snežana Bašić kaže:

"Suština ovog sporazuma je da su se okrivljeni i podnosilac zahteva dogovorili. Korist okrivljenog je da je dobio manju kaznu a podnosilac zahteva je u potpunosti oslobođen tereta dokazivanja".

I za Sud je Sporazum itekako koristan, ističe gospođa Bašić, jer se presuda donosi bez troškova. Pre uvođenja Sporazuma, inače prenesenog iz anglosaksonskog prava, održano je više okruglih stolova sudija prekršajnih sudova kako bi se koliko toliko premašio jaz neiskustva u njegovoj primeni.

"Baš zbog toga bila su nam veoma korisna predavanja na okruglim stolovima jer ne postoji nikakva praksa koja bi nam ukazala kako da ga primenjujemo", kaže Snežana Bašić.

U anglosaksonskom pravu Sporazum o priznanju krivice smanjio je opterećenost sudova za čak 30 odsto. U Srbiji je nerešeno gotovo pola miliona predmeta što čitavoj priči daje posebnu težinu.

Najava da će se, od marta naredne godine, vreme za Sporazum produžiti do pred izricanje presude umesto, kao što je sada, do početka prvog pretresa otvara vrata sumnji da će institut izgubiti smisao kroz razno razne kumovske, rođačke i ine, tako dobro nam znane, dovitljivosti.

Izvor: Tanjug