Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

OŠTRE KRITIKE NA PREDLOG ZAKONA O JAVNIM PREDUZEĆIMA


Liberalno demokratska partija zatražila je od Vlade Srbije da povuče iz skupštinske procedure Predlog zakona o javnim preduzećima, kojim se, kako ocenjuju, uvodi "potpuna partijska kontrola u 700 javnih i državnih preduzeća.

Predloženi zakon, ukoliko bude usvojen, biće osnov za svaku vrstu korupcije, jer ne nudi departizaciju i profesionalizaciju upravljanja, nego "cementira" postojeće principe komandne privrede.U političkoj kontroli javnih preduzeća ide se i korak dalje, omogućavajući da centralna vladina komisija, vlada i ministarstva, po principima komandne privrede, kadriraju i odlučuju o svemu u javnom sektoru i da celu zemlju prekomponuju po koalicionom sporazumu.

Na fiktivnim konkursima, koje navodno uvode po zakonu", neće pobeđivati prvoplasirani, nego onaj koga izabere vlada", a na tu odluku nije dopuštena čak ni žalba.

Tako će direktori, kako smatra Jovanović, i dalje moći da budu članovi partija, "uz alibi" da su zamrzli svoje funkcije, a ogromna većina članova nadzornih odbora će po zakonu biti stranački funkcioneri i aktivisti.

Jovanović tvrdi da će, prema predloženim rešenjima, lica koja su ranije osuđivana za dela kao što su zloupotreba službenog položaja ili primanje mita, moći da budu direktori javnih preduzeća.

Lider liberala kaže da postoje desetine "skandaloznih" rešenja u predlogu zakona, a nema zabrane korišćenja imovine i resursa javnih preduzeća u izborne svrhe, nema mehanizama koji bi omogućili da javna preduzeća izađu iz gubitaka i dugova koji su i veći od četiri milijarde evra.

Skupštinska rasprava o tom predlogu još nije počela, a on se nalazi na dnevnom redu sednice parlamenta koja je počela u četvrtak, 22. novembra, na kojoj se razmatra i predlog budžeta za narednu godinu.

Izvor: Tanjug