Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

MINISTARSTVO PRAVDE SRBIJE PREDSTAVILO U STRAZBURU INICIJATIVU ZA DONOŠENJE NOVE KONVENCIJE SAVETA EVROPE O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA, A KOJA SE NALAZI U STRANOJ DRŽAVI


Ministar Nikola Selaković je rekao Tanjugu da je inicijativu predočio generalnom sekretaru Saveta Evrope Tobjornu Jaglandu i da očekuje da se ona pred tom institucijom nađe već iduće godine.

"Uz dobru aktivnost našeg ministarstva i pod okriljem Saveta Evrope, kao i dobru promociju nadamo se da će sledeće godine na jednoj konferenciji SE biti predloženo donošenje i ovakve konvencije, a da će na čelu poduhvata stajati Republika Srbija", naglasio je Selaković.

On međutim nije mogao da govori o konkretnim rešenjima iz inicijative, jer ona moraju da prođu određene provere.

Selaković je prethodno kao prvi ministar pravde iz Srbije boravio u poseti Ervopskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

On je juče sa predsednikom Venecijanske komisije Đanijem Bukikijem razgovarao o dosadašnjoj zakonodavnoj aktivnosti ministarstva sa naglaskom na obavezu reintegracije ponovo izabranih sudija i tužilaca u naš pravosudni sistem.

Selaković je u izjavi za Tanjug najavio da će predstavnici Venecijanske komisije u drugoj polovini januara naredne godine doći na konsultacije i razgovore u Beograd i dati svoje mišljenje o predlozima sačinjenim za izmene desetak pravosudnih zakona.

Što se tiče sudija izabranih na trogodišnje mandate, koji im ističe 31. decembra, ministar je najavio da će promene zakona u njihovom slučaju biti izvršene pre 1. januara.

To mora da se uradi, kako je naglasio, da ne bi došli u situaciju da nam prekršajni sudovi ostanu bez sudija koje su izabrane na period od tri godine.

Bukiki je izrazio zadovoljstvo što se srpsko ministarstvo pravde obraća instituciji na čijem je čelu, navodeći da je "saradnja do sada bila dobra ali da se sada podiže na znatno viši nivo".

Selaković je u Strazburu razgovarao i sa generalnim direktorom Direktorata Saveta Evrope za ljudska prava i pravna pitanja Filipom Boilatom, kao i sa predsednikom Evropskog suda za ljudska prava Dinom Špilmanom.

Nakon sastanka sa Špilmanom, Selaković izjavio Tanjugu da je Srbija prva po broju predstavki pred Evropskim sudom za ljudska prava po glavi stanovnika i najavio konkretne mere za rešavanje tog problema, pored ostalog, formiranjem Saveta za ljudska prava na nivou Vlade Srbije.

Sa Špilmanom, koji je na funkciju stupio početkom meseca, Selaković je, kako je naveo, razgovarao o konkretnim merama i strategiji Ministarstva pravde i državne uprave za smanjenje broja predstavki iz Srbije, a to je pre svega upućivanje mladih ljudi na praksu u Evropski sud.

Izvor: Tanjug