Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraSRBIJA JE, UZ UKRAJINU, JEDINA EVROPSKA DRŽAVA KOJOJ JE KUVAJTSKI FOND ZA EKONOMSKI RAZVOJ U 2012. ODLUČIO DA DODELI FINANSIJSKA SREDSTVA


Ova odluka je, prema saopštenju iz kabineta potpredsednika vlade Srbije Rasima Ljajića, doneta u ponedeljak u Kuvajt Sitiju na sednici rukovodstva KFAED, a tiče se izgradnje glavne železničke stanice "Prokop" u Beogradu.

Potpredsednik Ljajić je tokom zvanične posete Kuvajtu takodje, razgovarao sa ministrom finansija Najefom Al-Hadžrafom, generalnim direktorom KFAED Abdulvahabom Al-Baderom i generalnim direktorom Kuvajtske investicione agencije (KIA) Baderom Saadom.

KFAED je do sada dala za najmanje 102 zemlje u razvoju više stotina povoljnih kredita. U pitanju su projekti razvoja ili pokloni, ukupne vrednosti preko 15 milijardi dolara.

KIA, osnovana 1953. kao prvi u svetu državni investicioni fond, danas je sedmi po veličini, sa ukupnom imovinom procenjenom krajem 2011. na 290 milijardi dolara.

KIA upravlja sa investicijama države Kuvajt na inostranim i domaćim tržištima, a odgovorna je i za programe vlastitog razvoja.

KIA upravlja Kuvajtskim fondom generalnih rezervi (GRF) i Kuvajtskim fondom budućih generacija (FGF).

GRF je glavna blagajna vlade Kuvajta i u nju se slivaju svi državni prihodi (uključujući i od nafte i gasa), kao što se iz nje plaćaju svi računi.

FGF se, pak, u početku starao za investicije u dobra koja su van Kuvajta. U taj fond se, po zakonu, svake godine sliva 10 odsto prihoda od nafte.

Trenutna proizvodnja nafte u Kuvajtu je 2,8 miliona barela dnevno, a očekuje se da će do 2020. biti povećana na četiri miliona.
Naftni proizvodi čine gotovo 95 odsto prihoda od izvoza i 80 odsto vladinih prihoda.

Procenjuje se da KIA poseduje akcije nemačke automobilske kompanije Dajmler (6.9 odsto) Britiš petroliuma (do dva odsto), Banke Amerike i Meril Lajnč, jedne od vodećih privatnih investicionih grupa TPC sa sedištem u SAD (ispod 2,5 odsto), kineske investicione banke Sitik sekjutitis Hongkong, Arapske grupe za osiguranje (12.4 odsto), Gulf Banke (16 odsto) i Jordanske kompanije rudnika fosfata (9.3 odsto), dok je prodala akcije u američkoj banci Sitigrup (4,9 odsto).

Ekonomski podaci doprinose zadovoljavajućem suverenom rejtingu Kuvajta, kod bonitetske agencije Standard & Poor, AA- sa stabilnom perspektivom, Mudiza AA2 i Fitć AA2, sigurno unutar investicionog stepena.

SB klasifikuje Kuvajt kao visokorazvijenu zemlju, kraljevina je peta najbogatija zemlja na svetu, sa nominalnim ukupnim domaćim proizvodom (BDP) koji je za 2011 procenjen na gotovo 177 milijardi dolara ili 47,982 po glavi stanovnika.

U 2007. Kuvajt je imao najviši indeks ljudskog razvoja (HDI) u arapskom svetu, 0.912, i drugi (posle Izraela) na čitavom Bliskom istoku.

Državljani Kuvajta, njih 1,2 miliona, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, visoke penzije, besplatno obrazovanje. Oženjeni studenti dobijaju mesečno 500 do 600 dolara, ostali oko 300.

Veliki broj subvencija omogućava Kuvajćanima da kupuju vodu, struju, benzin, građevinski materijal, pa čak i hleb po cenama daleko ispod tržišne vrednosti.

Izvor: Tanjug