Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NA DNEVNOM REDU SKUPŠTINSKOG ZASEDANJA RASPRAVA O PONUĐENIM ZAKONSKIM REŠENJIMA ZA PRAVNO NEVIDLJIVA LICA


RTV

U Srbiji živi između šest i sedam hiljada pravno nevidljivih lica, koja nisu upisana u matične knjige rođenih, te ne mogu da ostvare neka od osnovnih ljudskih prava i sloboda koje su garantovani Ustavom i zakonima Republike Srbije.

  • Ovi problemi bi trebalo da budu rešeni, nakon zasedanja Skupštine, na čijem je dnevnom redu rasprava o ponuđenim zakonskim rešenjima za pravno nevidljive, što će ovim licima omogućiti da se upišu u knjige rođenih i pred Zakonom počnu da postoje kao ravnopravni građani Srbije.

Život bez lične karte i bilo kakvih drugih dokumenata dodatno komplikuje situaciju materijalno najugroženijih stanovnika Srbije.

Radi se o nekoliko hiljada pravno nevidljivih ljudi koji ne mogu da ostvare svoja prava, niti da idu kod lekara ili da školuju decu.

Sa tim problemima svakodnevno se suočavaju stanovnici naselja Veliki Rit u Novom Sadu.

Pravno nevidljivih lica ima i u nehigijenskim, divljim naseljima, ali i u gradovima širom zemlje. Svi se nose sa istim problemima, koji traju godinama, pa čak i decenijama.

  • Izmene i dopune zakona o vanparničnom postupku o kojima će Skupština raspravljati, trebalo bi da omoguće da pravno nevidljiva lica mogu pred sudom da dokažu svoje postojanje, u prisustvu svedoka i uz priložene dokaze.

Među pravno nevidljivima najviše je pripadnika romske populacije, raseljenih kako iz Bosne i Hercegovine, tako i sa Kosova, koje je borba za egzistenciju dovela na ove prostore.

Izvor: RTV

<<< Nazad na ostale vesti