Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PORESKA UPRAVA: POREZI NA IMOVINU SU ISKLJUČIVO U NADLEŽNOSTI LOKALNE SAMOUPRAVE


Obračun i naplata poreza na imovinu u isključivoj je nadležnosti lokalnih samouprava - opština i gradova, saopštila je Poreska uprava Ministarstva finansija i privrede, povodom velikog broja pisama građana u kojima su izneli pritužbe na obračun poreza.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvu i Poreskoj upravi tokom jula stiglo je mnogo pisama i mejlova građana iz više gradova Srbije.

U Upravi navode da su neki gradovi, kao što je Subotica, povećali stope prilikom obračuna poreza na imovinu, u Beogradu su slali opomene, u Novom Sadu ovogodišnja rešenja, što je kod građana izazvalo različite rakcije, od ljutnje i začuđenosti do zahteva za odgovorima i objašnjenjima.

Poreska uprava servisira samo naplatu kod kupoprodaje nekretnina, odnosno, prenos apsolutnih prva i kapitalnu dobit.

Porez na imovinu se plaća lokalnim vlastima koje ga i obračunavaju, pa ako ima nejasnoća, jedina prava adresa za primedbe su lokalni poreski organi u opštinama po mestu stanovanja.

Samo tako građani mogu rešiti svoje probleme, jer u obračunu i naplati poreza na imovinu Ministarstvo i Poreska uprava nemaju zakonske nadležnosti, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug, 28.7.2013.

<<< Nazad na ostale vesti