Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

VRHOVNI KASACIONI SUD RASTERETIĆE NAJOPTEREĆENIJE VIŠE SUDOVE U ZEMLJI I PREBACITI DEO STARIH PREDMETA SUDIJAMA U UNUTRAŠNJOSTI KOJI IMAJU DALEKO MANJE POSLA


Počelo prebacibanje starih predmeta iz Višeg suda u Beogradu kolegama u drugim gradovima Srbije, koji imaju manje posla. I sklonjene fascikle moraće da se predaju

PRVI put od raspada bivše Jugoslavije, Vrhovni kasacioni sud (VKS) rasteretiće najopterećenije više sudove u zemlji i prebaciti deo starih predmeta sudijama u unutrašnjosti koji imaju daleko manje posla.

Kako nam je potvrđeno u VKS, prvo na redu za rasterećenje je Građansko odeljenje beogradskog Višeg suda, koji ima preko 18.000 starih predmeta na koje treba odlučiti po žalbi. U prvoj tranši VKS-u je trebalo da bude transferisano oko 3.000 predmeta, koje će on proslediti dalje većima u unutrašnjosti na odlučivanje.

- Reč je o predmetima koji su do Višeg suda stigli od 2011. do danas, ali procesi su počeli mnogo ranije. Oko 70 odsto predmeta već je delegirano, a ostali čekaju da se sudije vrate sa godišnjeg odmora. Do kraja godine imaćemo još jednu turu, pa očekujemo da ćemo u Beogradu u sledeću godinu ući sa 10.000 rešenih starih predmeta - kaže za "Novosti" Dragomir Milojević, v. f. predsednika VKS.

Posle Beograda, na redu je novosadski Viši sud, koji takođe ima više od 4.000 starih predmeta. Konačnu tačku na njih staviće sudije u svim višim sudovima u unutrašnjosti, izuzev Novog Sada, Kragujevca i Vranja, jer se ovde delioci pravde jedva bore i sa svojim zaostalim slučajevima. Neki od ovih sporova počeli su još krajem osamdesetih i početkom devedesetih, pa će konačno građani dočekati, ako ne pravdu, ono bar presudu.

U VKS, inače, nije stiglo svih 3.000, već 2.970 predmeta. Za ostatak su, kažu, dobili informaciju da su u međuvremenu rešeni. Odgovor kako se to desilo naprečac, mada su po 10 ili 20 godina čamili u prašnjavim kancelarijama, nisu mogli da nam daju u Višem sudu jer je v. f. predsednika Aleksandar Stepanović na godišnjem odmoru.

DVA najduža spora u Srbiji traju neverovatnih 41 i 42 godine. Od 10.600 predstavki protiv Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, veliki broj odnosi se upravo na povredu prava na pravično suđenje, a četvrtina svih ustavnih žalbi pred USS podneta je zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku.

U pravosudnim krugovima priča se da neke sudije, uprkos jednoglasnoj odluci Građanskog veća da se na ovaj način rasterete, ne žele da ustupe predmete. Neki možda iz straha da će im to smanjiti normu, a i iz drugih razloga. Postoje čak i sumnje da su neki "obećali" advokatima ili strankama u postupku da će predmete držati u fioci dovoljno dok ne zastare.

- I ja sam čuo za te priče, ali nismo imali takav slučaj. Ako je neki sudija i obećavao nešto "ispod žita", moraće da preda stare predmete jer je Građansko veće tako odlučilo. Ukoliko se ispostavi da je bilo mita, nadležni organi će se time pozabaviti. Siguran sam da neće biti opstrukcije, jer je svima u interesu da se rasterete, a građanima da ostvare pravo na dostupnost pravdi - kaže Milojević.

Sudije u unutrašnjosti i Beogradu ili Novom Sadu, inače, imaju jednake plate uprkos nejednakom obimu posla. Tako jedan beogradski viši sudija ima i po 1.000 - 2.000 predmeta u radu, dok su pojedini nosioci toga u unutrašnjosti završili prošlu godinu sa po tri rešena slučaja. Sada će i oni dobiti priliku da opravdaju platu koja nije mala. Osnovna primanja su 98.000, plus 0,4 odsto dodatka za svaku godinu staža.

V. C. S. |

Izvor: Vecernjenovosti.rs

<<< Nazad na ostale vesti