Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ŽELEZNICI: Nastavlja se započeta transformacija


Predlog Zakona o železnici, koji je usvojila Vlada Srbije, omogućiće nastavak transformacije Železnica Srbije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Predlog zakona je usklađen s evropskom regulativom i stvara prepotstavke za planiranu liberalizaciju železničkog transportnog tržišta, rečeno je Tanjugu u srpskim železnicama.

Predviđeno je da se unutar Železnica Srbije razdvoje delatnosti održavanja železničke infrastrukture i prevoza. Železnice Srbije su 2011. godine započele proces transformacije u akcionarsko društvo.

Generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović najavio je, u intervjuu Tanjugu, da će unutar železnice biti razdvojena preduzeća za pojedine delatnosti "kako bi se znalo ko šta radi, koliko zarađuje, ali i koliko troši".

"Dao sam rok od 165 dana komisijama železnice da sačine plan kakva železnica je potrebna Srbiji u narednom periodu", kazao je on. 

Železnice Srbije su, takođe, protiv toga da bilo koji deo zemlje kontroliše lokalne, regionalne i međunarodne pruge, jer su one vlasništvo države kao celine, istakao je Simonović. Zakon o železnici prethodna vlada nije uspela da "izgura" u parlamentu, zbog zahteva da železnička imovina na teritoriji Vojvodine bude vlasništvo pokrajine.

Izvor: Tanjug, 28.3.2013.