Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Sve dok ima elemenata da se roba ili usluga reklamiraju trgovci poštuju Zakon, a to znači da roba korišćena prema realnim potrebama i u skladu sa uputstvom


Tri dana pre isteka roka od dve godine kako je kupila neispravan mobilni telefon, njegova vlasnica je posle reklamacije dobila novi aparat.

Ovo se nije desilo u nekoj dalekoj, "uređenoj" zemlji, već u Srbiji. Iako većina građana smatra da je samo na papiru moguće da u roku od čak dve godine zamene neispravnu robu ili uslugu, to se dešava i u praksi. To potvrđuju i u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS), gde navode da su se poslednjih nekoliko godina stvari pomerile nabolje. Uslov svih uslova je - budite uporni!

Prema rečima potpredsednika NOPS-a Zorana Nikolića, i dalje vlada predrasuda da je zamena ili popravka već kupljene robe u tako dugom roku "nemoguća misija", pa se ljudi ni ne upuštaju u to iako imaju primedbe na ono što su pazarili.

- Tačno je da je u prvih šest meseci mnogo lakše dokazati bilo šta i zameniti robu ili uslugu. Međutim, brojni su primeri koje smo imali prilikom reklamacija različite vrste roba, kao što su tehnika, računari, obuća, odeća... kada smo uspevali da i u roku od godinu i po dana zamenimo ili popravimo neispravne proizvode - navodi Nikolić.

On dodaje da je nedavno jedan devojka, samo tri dana pre isticanja roka od dve godine, dobila poruku da je uvažena njena reklamacija za mobilni telefon. Kako su je obavestili, s obzirom na to da ne mogu da poprave telefon, dobiće novi aparat.

- To vam je priča iz života. Dakle, treba biti uporan. Poslednjih godina se i na našem tržištu sve promenilo. Dokle god ima elemenata da se roba ili usluga reklamiraju, trgovci poštuju Zakon o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 62/2014 i 6/2016 - dr. zakon). A to znači da je ta roba korišćena prema realnim potrebama i u skladu sa uputstvom - ističe Nikolić.

Slično iskustvo imao je i Nemanja Čolović iz Beograda koji je kupio neispravnu peglu.

- Pri prvom korišćenju počela je da curi voda na sve strane, i nije se mogla zaustaviti. Nisam želeo popravku, već da mi vrate novac ili da mi daju novu peglu. Trgovac je pokušao da me ubedi da će je popraviti. Međutim, ja sam bio uporan. Kada sam se posle pola sata vratio u prodavnicu, najljubaznije su me pitali da li hoću novac ili novi proizvod - priča Čolović.

U NOPS-u naglašavaju da potrošači najčešće imaju problema sa obućom jer je ne održavaju kako treba.

- Gotovo po pravilu, reklamiraju se patike. Ali potrošači često ne znaju da patike ne smeju da se nose po snegu ili da se peru vodom. To nije u skladu sa uputstvom o upotrebi. Takva roba se ne može reklamirati, a to se može lako dokazati. Prvo što se desi sa patikama ako se peru je da puknu zbog krutosti materijala koji više nije elastičan ili da se odlepe jer se lepak rastopi - kaže Nikolić i dodaje da NOPS u Srbiji ima savetovališta kojima se svi koji imaju problem prilikom reklamacije mogu obratiti.

NOPS je zastupao potrošače i na sudu u slučajevima kada trgovci nisu hteli da uvaže primedbe.

- U poslednjih nekoliko godina naše udruženje imalo je oko 30 slučajeva reklamacije obuće kada smo bili sigurni da su potrošači u pravu. I sve smo dobili. Trgovci su tvrdili da nije adekvatno održavana obuća i da je bilo vlage, ali smo dokazali da nisu u pravu – objašnjava Nikolić. On kaže da ne treba tako lako odustati, ali i da potrošači treba dobro da procene situaciju.

Izvor: Vebsajt Blic, Slađana Gavrić, 27.01.2018.
Naslov: Redakcija