Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

JAVNA RASPRAVA O ZAKONU O JAVNOM INFORMISANJU PREDVIĐENA ZA FEBRUAR MESEC: Uporedo se radi na dva zakonska teksta - Zakonu o elektronskim medijima i Nacrtu zakona o javnim televizijskim servisima


Pomoćnik ministra kulture Dragan Kolarević je, gostujući na RTS-u, rekao da će taj zakon sadržati tri zakona i da, prema oceni stručnjaka, predstavlja značajan korak napred u slobodi medija.

Govoreći o štampanim medijima, istakao je da je pronađen kompromis, jer su u radu radne grupe učestvovali i predstavnici asocijacije medija kao posmatrači.


"Možete da imate jednu nacionalnu frekvenciju i da kupite jedan lokalni medij i jedan regionalni medij i da ne pređete 35 odsto", objasnio je pomoćnik ministra.

On je rekao da je opredeljenje vlade da se država povlači iz medija i da se Tanjug mora transformisati. Tanjug kao državna agencija do sada ne ugrožava rad drugih privatnih agencija, ali i tu sledi transformacija i urađeno je više modela, rekao je Kolarević.

On je naveo da u Francuskoj postoji zanimljivo rešenje, prema kojem 60 odsto agencije Frans pres zaradjuje na tržištu, dok za ostalih 40 odsto ima ugovore sa državom.

Kolarević je rekao da se sada radi na dva zakonska teksta - zakonu o elektronskim medijima i da postoji i nacrt zakona o javnim televizijskim servisima.

"Zadatak je da sledećeg četvrtka sa ljudima iz Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine pokušamo da nađemo model koji će funkcionisati", najavio je Kolarević.

Prema njegovim rečima, rok za ulaženje u skupštinsku proceduru zakona je do kraja marta.

"Moramo da ispoštujemo zakone i medijske slobode i slobodni mediji su uslov bez koga nema ulaska u EU", rekao je Kolarović.

Upitan o istragama i nerasvetljenim ubistvima novinara, Kolarević je odgovorio da je političko opredeljenje vlade da se ona rasvetle.

Izvor: Tanjug