Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

JUGOREMEDIJA ODLAZI U STEČAJ, RADNICI NAJAVLJUJU ŽALBU APELACIONOM SUDU


Privredni sud u Zrenjaninu doneo je rešenje o pokretanju stečaja zrenjaninske fabrike lekova Jugoremedija, na predlog Hipo Alpe Adrija banke. Za stečajnog upravnika imenovan je Radovan Savić. Nakon što je Sud doneo Rešenje o pokretanju stečajnog postupka radnici, koji su jutros od 9 časova bili okupljeni  isped, i u zgradi Suda, razišli su se oko 13:30.

Jugoremedija je krajem aprila 2011. godine sa Hipo Alpe Adrija bankom sklopila ugovor o restrukturiranju kredita, ali nije mogla da ispunjava ugovorene obaveze zbog teških poslovnih problema, uključujući blokadu računa od blizu 700 miliona dinara.

Sudija Gordana Kocić odbila je navode za odlaganje ročišta koje je izneo predstečajni upravnik Radovan Savić. 

Više od 400 radnika Jugoremedije ostalo je bez posla. Oni kažu da se nadaju da njihova desetogodišnja borba  neće biti uzaludna, i najavljuju žalbu Apelacionom sudu. Kako ističu, očekivali su veće interesovanje države za njenih 42 odsto kapitala.

Na današnjem sudskom zasedanju došlo je do sukoba između radnika Jugoremedije i sudskog obezbeđenja.

Radnici su još juče najavili da će pred sudom čekati odluku, zahtevali su da ceo postupak prate kamere i novinari, kao i izuzeće sudije koji vodi postupak.

Kada je sudija odbio da dozvoli prisustvo kamera i zatražio da radnici akcionari napuste sudnicu, došlo je do fizičkog obračuna između radnika i sudskog obezbeđenja.

Sudija je doneo rešenje kojim se obavezuju svi radnici akcionari i novinari koji nisu podneli zahtev da prisustvuju suđenju, da napuste sudnicu i zatim prekinuo ročište.

Nedugo zatim, radnici akcionari su sami napustili sudnicu. Oni su rekli da će, ako bude doneta odluka o stečaju, nastaviti proteste ispred suda.

Radnici akcionari Jugoremedije su i ranije masovno izražavali svoje negodovanje zbog nepartnerskog odnosa države prema svom suvlasništvu u toj fabrici.

Oko Zrenjaninskog suda je bilo primetno povećano prisustvo policije.

Izvor: B92, RTV, Beta,