Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O BUDŽETU REPUBLIKE SRBIJE ZA 2014. GODINU: Budžet za 2014. godinu prvi korak ka konsolidaciji fiskalnog sistema


Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Lazar Krstić izjavio je da je budžet za 2014. godinu napravljen odgovorno i na realnim osnovama, što znači da se ne ide na veće rezove od onih koji su u ovom trenutku neophodni.

Krstić je na 5. nacionalnom budžetskom forumu održanom u Skupštini Srbije istakao da je budžet za 2014. godinu prvi korak ka konsolidaciji fiskalnog sistema Srbije i dovođenja javnih finansija u red.

Ministar je, odgovarajući na pitanje o proceni Fiskalnog saveta Republike Srbije da su u narednoj godini potrebne dodatne uštede u iznosu od 300 miliona evra, istakao da je taj savet takvu ocenu zasnovao na pretpostavci da neće uspeti povećana naplata poreza, koja je planirana za 2014. godinu.

On je najavio da će u narednih šest do devet meseci biti završen proces restrukturiranja preduzeća, kao i da će biti rešeni problemi velikih preduzeća, kao što su "Galenika" i Železara Smederevo.

Prema njegovim rečima, Vlada zastupa stav da to mora da se uradi u pomenutom periodu, s obzirom na to da, u suprotnom, neće vredeti uštede, niti će biti realizovan budžet.

Krstić je ukazao na to da se razmatra ograničavanje zapošljavanja u državnoj upravi, kao i način zapošljavanja u drugim velikim sistemima, imajući u vidu to da se beleži povećanje broja zaposlenih u javnom sektoru.

Zakonom o budžetskom sistemu, koji će se naći na sednici Vlade Srbije, biće definisana pravila koja se odnose na zapošljavanje novih ljudi u državnoj upravi, istakao je ministar.

On je napomenuo i da u ovom trenutku nije bilo političkog konsenzusa o tome da se ide na agresivnije reforme koje bi se odnosile na penzije.

Takođe, kako je najavio, u Beograd će naredne nedelje doći tehnička misija MMF-a, sa čijim predstavnicima će biti razgovarano o paketu mera za fiskalnu konsolidaciju.

Ministar je rekao da će MMF pomoći Vladi Srbije da sagleda način za bolje planiranje i naplatu prihoda, kao i planiranje i sprovođenje rashoda budžeta.

Sa MMF-om se još ne razgovara o novom aražmanu, ali bi za Srbiju bilo dobro da ima aranžman sa tom institucijom, i to aranžman iz predostrožnosti, a ne onaj koji podrazumeva bilo kakav zajam, zaključio je Krstić.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 27.11.2013.