Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SRBIJA PRVA PO BROJU PREDSTAVKI PRED EVROPSKIM SUDOM ZA LJUDSKA PRAVA U STRAZBURU


Ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je da je Srbija prva po broju predstavki pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu po broju stanovnika i najavio konkretne mere za rešavanje tog problema.

Selaković je u izjavi za agenciju Tanjug iz Strazbura, nakon sastanka sa predsednikom Evropskog suda za ljudska prava Dinom Špilmanom, naveo da su tokom sastanka razmatrane konkretne mere i strategije resornog ministarstva za smanjenje broja predstavki iz Srbije, a to je pre svega upućivanje mladih na praksu u ovaj sud.

To je neophodno jer Srbija do sada nije investirala u ljude koji treba da je predstavljaju u Evropskom sudu za ljudska prava, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, u narednoj godini Srbija će odrediti nekoliko mladih koji će otići u Evropski sud na praksu i nakon toga oni će biti u obavezi da u Ministarstvu pravde, Ustavnom sudu i Vrhovnom kasacionom sudu primenjuju stečena iskustva kako bi se broj predstavki iz Srbije smanjio.

Selaković je takođe saopštio da bi u najskorije vreme trebalo bi da bude formiran Savet za ljudska prava na nivou Vlade Srbije, koji će okupiti stručnjake za tu oblast u cilju da se pomogne državi da se što bolje izbori sa narastajućim brojem slučajeva pred Evropskim sudom.

Pored ostalog, agentu pred Sudom za ljudska prava biće određen i koagent, napomenuo je ministar pravde.

Selaković je naglasio da je veliki broj slučajeva, približno 10.000 predstavki iz Srbije, prouzrokovan lošim izvršenjem presuda, odnosno neefikasnošću, između ostalog, i pravosuđa.

Sa jedne strane, naša je obaveza da nađemo najbolji mogući način za izvršenje odluka i presuda Evropskog suda za ljudska prava, a s druge zadatak Ministarstva pravde je da napravi dobru strategiju kako da se izađe iz ove situacije, napomenuo je on.

Selaković boravi u dvodnevnoj poseti Strazburu gde će se sastati sa generalnim direktorom Odeljenja Saveta Evrope za ljudska prava i pravna pitanja Filipom Boilatom, kao i sa predsednikom Venecijanske komisije Đanijem Bukikijem.

Ministar sutra treba da se sastane sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom.

U delegaciji Srbije pored Selakovića su i pomoćnik ministra Slavoljub Carić i savetnik ministra Ivana Grubović.

Izvor: Tanjug, 27.11.2012.