Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraRASTUĆA TRŽIŠTA I PRIVREDE U USPONU TREBALO BI DA SE SPREME ZA PRETEĆE RIZIKE KOJI DOLAZE IZ EVROPE I SAD, SAOPŠTENO JE U IZVEŠTAJU MMF


Tokom protekle decenije, manje razvijene ekonomije su imale duži period neprekidnog rasta i blaže krize od njihovih razvijenih partnera, navedeno je u najnovijem izveštaju MMF o svetskim ekonomskim perspektivama, a prenosi agencija AFP.

Bolje politike i redja ekonomska previranja doprineli su njihovoj rekordnoj ekonomskoj aktivnosti, pokazuje studija MMF-a. Medjutim, relativni mir koji je nastupio sa izlaskom globalne ekonomije iz recesije u 2009. godini, mogao bi se pokazati kao kratkog daha, upozorila je ova medjunarodna organizacija.


Postoji značajan rizik da bi napredne ekonomije mogle doživeti još jednu veliku krizu, s obzirom na nastavak suverenih i bankarskih tenzija u Evropi i takozvanu "fiskalnu liticu" u Sjedinjenim Američkim Državama koja preti da zakoči rast, dodaje MMF.
Za MMF, prezadužena Evropa i dalje predstavlja najveću opasnost po globalnu ekonomiju, dok se za američku "fiskalnu liticu", koja znači automatsko povećanje poreza i smanjenje potrošnje, očekuje da će značajno usporiti već prigušen rast u najvećoj svetskoj ekonomiji.

Pored toga, MMF je upozorio na opasnost spoljnih šokova, kao što su pad u cenama sirovina i iznenadni zastoj u prilivu kapitala.


"Da bi se zaštitile od takvih rizika, ove ekonomije će morati da ponovo izgrade svoj zaštitni zid kako bi se osiguralo da imaju adekvatan politički prostor", dodaje se u izveštaju.

Mnoge od ovih ekonomija su, prema rečima MMF-a, usvojile ciljanje inflacije i fleksibilan devizni kurs, što im omogućava da stimulišu i ohlade rast po potrebi.


Privredni rast zemalja u usponu je usporio zbog globalne finansijske krize, dok je kriza u Evropi već ove godine oslabila rast u velikim rastućim tržišnim ekonomija, posebno u Kini, Indiji i Brazilu.

Izvor: Tanjug