Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NEMAČKA KANCELARKA SMATRA DA TREBA DONETI NOVI UGOVOR O EU


Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da treba doneti novi ugovor o EU koji će omogućiti veću integraciju unutar Unije i time olakšati borbu protiv dužničke krize, piše nedeljnik Špigel (Der Spiegel) u najnovijem izdanju. Nemačka, najveća evropska privreda, već neko vreme smatra da članice EU treba da prenesu nadležnosti na evropske institucije, posebno u pogledu kontrole budžeta, ali u tome nailazi na otpor među članicama. Iako je u vreme sklapanja pakta o budžetskoj disciplini u martu pristala na kompromis, odustaviši od predloga za nadzor nacionalnih budžeta, Merkelova sada očekuje da se datum održavanja sastanka o izradi novog ugovora utvrdi već na samitu EU u decembru.

"Savezna vlada (Nemačke) želi da unapredi evropsku integraciju", piše Špigel u štampanom izdanju od 27. avgusta i navodi da se kancelarka zalaže da "šefovi država ili vlada održe sastanak da bi postavili novu pravnu osnovu EU".

Prema pisanju nemačkog nedeljnika, savetnik kancelarke za evropske poslove, Nikolaus Majer-Landrut (Nikolaus Meyer-Landrut), "razgovarao je u Briselu o tom projektu".

Nacrt ugovora bi pripremila konvencija koju će činiti predstavnici nacionalnih vlada i parlamenata, Evropskog parlamenta i Komisije.

Prema pisanju Špigla, Majer-Landrut je u Briselu rekao da nemačka vlada želi da se konvencija formira do kraja godine a da se datum kada će se sastati odredi na samitu EU u decembru. "Datum tog sastanka (koji predlaže Merkelova) biće utvrđen na samitu planiranom za decembar", piše nedeljnik.

Slična konvencija je bila formirana 2001. za potrebe izrade evropskog ustava, a Majer-Landrut je bio njen protparol. Predlog ustava je, međutim, odabačen na referendumima 2005. u Francuskoj i Holandiji ali je postao osnova za Ugovor iz Lisabona koji je danas na snazi.

Ali, po nedeljniku, "predlog nije izazvao oduševljenje među većinom članica", te je "na neformalnom sastanku deset ministara inostranih poslova većina odbacila ideju o sastanku (o novom sporazumu) koju je izneo nemački ministar Gido Vestervele".

Po Špigelu, jedna od ideja Berlina je da Evropski sud pravde ima nadzor nad budžetima članica i da kažnjava članice koje prekorače dopuštene granice budžetskog deficita, piše AFP.

Merkelova je na tome insistirala i tokom razgovora o ugovoru o fiskalnoj disciplini koji je u martu potipisalo 25 članica EU, osim Britanije i Češke. Nemačka je na kraju pristala na kompromis prema kome Evorpski sud pravde može da proveri da li je zlatno budžetsko pravilo na odgovarajući način uneto u nacionalne zakone i da ne može da nadzire budžete.

Pored toga, mnoge članice, prisećajući se dugih rasprava i zastoja koje su prethodile usvajanju i ratifikaciji Lisabonskog ugovora, oklevaju da se upuste u sličan proces institucionalne reforme. Neke zemlje, poput Irske, morale bi da održe referendum o novom ugovor, piše EurActiv.com i ocenjuje da bi se ojačao pritisak na Britaniju u kojoj je već jak otpor prema većoj političkoj uniji.

Pre nekoliko meseci Angela Merkel je naglasila potrebu za "više Evrope", odnosno većom fiskalnom i političkom unijom, kako bi se odgovorilo na teškoće izazvane krizom evra. "Ima i etapa ka većoj integraciji koje će zahtevati izmene ugovora (o EU). Nismo još dotle došli, ali to ne treba da bude tabu", rekla je ona krajem maja na samitu zemalja baltičkog regiona.

Koliko će Merkelova biti uspešna u tome ovog puta ostaje da se idi, piše Euobzerver.

Pored ove inicijatvie, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i predstanvici Komisije, Evropske centralne banke i Evrogrupe rade na smernicama za političko i fiskalno uređenje evro zone. Nacrt predloga bi trebalo da bude predstavljen u oktobru.

Tekst u Špiglu je objavljen u trenutku kada se u Nemačkoj vodi kampanja u prilog evropskih integracija, koju je podržala i Merkelova. U okviru kampanje pod nazivom "Ja želim Evropu" (Ić will Europa) emituje se video poruka u kojoj se ističu evropske vrednosti, kao i to da je "donela mir, prosperitet, razumevanje u odnosima sa našim susedima".

"Usred svih ovih kontroverzi ne smemo zaboraviti jedno. Evropa nije samo stvar glave već i stvar srca. Evropa je naša budućnost", istakla je Merkelova u poruci objavljenoj na sajtu kampanje 23. avgusta.

U kampanju učestvuju nekadašnji i sadašnji nemački političari, poput predsednika Joahima Gauka (Joaćim Gauck), Merkelove, bivšeg kancelara Helmuta Šmita (Schmidt), kao i poznate ličnosti, uključujući kapitena nemačke fudbalske reprezentacije Filipa Lama (Philipp Lahm).

Kampanju podržava 11 akademskih institucija i nekoliko medijskih grupa.

Izvor: Vebsajt EurActiv, 27.8.2012.

<<< Nazad na ostale vesti