Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SLEDI REVIZIJA SVIH ENERGETSKIH DOZVOLA


Ministarka energetike najavila je danas reviziju svih izdatih energetskih dozvola u Srbiji i pojednostavljenje uslova za njihovo dobijanje.

U proteklom periodu u Srbiji je izdato oko 270 energetskih dozvola za izgradnju proizvodnih kapaciteta, ukupne snage od 235 megavata, navela je ona u izjavi novinarima i dodala da je, samo od 2008. do 2012, izdato 57 dozvola za korišćenje obnovljivih izvora energije, instalisane snage od oko 135 megavata.

U protekle četiri godine iskorišćeno je manje od sedam odsto dozvola za izgradnju proizvodnih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Da su izdate energetske dozvole iskorišćene i da se time u Srbiji neko ozbiljno bavio, "ne bi Srbija u septembru i oktobru uvozila električnu energiju, a to je nešto što nas svakako čeka", rekla je Mihajlovićeva.

Poručujući da će ministarstvo zbog toga doneti jasna pravila kako neko može da koristi obnovljive izvore energije, resorna ministarka je naglasila da izgradnja kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije znači sigurnu energetsku bezbednost, manje troškove uvoza struje i realnije cene električne i toplotne energije.

Mihajlovićeva je objasnila da će biti obavljena revizija svih izdatih dozvola sa ciljem da se ustanovi koji su projekti završeni, a koji nisu i zašto nisu i koji je stepen njihove realizacije.

Ministarstvo će zajedno sa Vladom Srbije razmotriti mogućnost davanja subvencije za odobravanje subvencija za izgradnju objekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora i to je sledeći korak, najavila je ona.

Na pitanje kada će biti uvedene jeftinije dnevne tarife za potrošnju struje za građane, Mihajlovićeva je novinarima rekla da resorno ministarstvo uskoro sprema veliku konferenciju za medije na kojoj će predstaviti plan za uvođenje dnevnih tarifa.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti