Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZA REDOVNO USKLAĐIVANJE PLATA U JAVNOM SEKTORU SA INFLACIJOM, IAKO JE TO PROPISANO ZAKONOM, NEMA DOVOLJNO SREDSTAVA


Predstavnici sindikata u prosveti trebalo bi sutra da razgovoraju sa ministrima prosvete i finansija. Glavna tema je redovno usklađivanje njihovih plata sa inflacijom.

Prosvetarima, kao i svim zaposlenima u javnom sektoru od oktobra sleduje povećanje plata u visini šestomesečne inflacije. To bi moglo da iznosi i oko pet, šest odsto. Međutim, sindikalci su svesni da država nema para za to, pa su spremni na kompromis.

Branislav Pavlović iz Sindikat obrazovanja Srbije kaže da svi reprezentativni sindikati treba da se dogovore.

"Ne sme da bude megalomanskih zahteva, ali i ne bismo smeli da pristnemo ni na sve što nam oni (Ministarstvo) ponude. Istina je negde u sredini. Pretpostavljam da bi mogli da se pogađamo za jedan dva odsto gore dole", kaže Pavlović.

  • Na jednoj strani je zakon o budžetskom sistemu koji garantuje zaposlenima u javnom sektoru usklađivanje plata sa rastom cena obećanje da neće biti zamrzavanja. Na drugoj strani je prazna kasa.

Milan Ćulibrk, urednik NIN-a kaže da je najrealnija opcija da neće biti zamrzavanja plata.

"Ali neće biti ni povećanja od pet- šest odsto. Realnije je očekivati da to povećanje bude nekih jedan do dva odsto, jer će toliko novca uspeti da seobezbedi. I na taj način bi se ispoštovalo obećanje da nema zamrzavanja. Ali i taj novac će morati da se pozajmi jer para u budžetu za to jednostavno nema", kaže Čulibrk.

Jedna od mera štednje, koju je najavio ministar finansija je smanjene najvećih zarada u državnoj upravi, koje su sada veće u odnosu na privatni sektor. To su, međutim, simbolične uštede.

"To budžetu ne može da pomogne ništa, ako mi deficit budžeta procenjujemo na miljardu i po i dve milijarde evra, a reč je o uštedama koje ne mogu da budu veće od stotinak hiljada evra, to je kap u moru potreba da se štedi", kaže Ćulibrk.

Jasno je, međutim, da u javnom sektoru mora mnogo više da se uštedi, ocenjuje Ćulibrk. Jedna od mera moraće da bude i ona vrlo nepopularna, od koje sadašnja vlast, beži, a to je smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru.

Izvor: B92

<<< Nazad na ostale vesti