Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDSTAVLJEN KODEKS PONAŠANJA PRI PROMOVISANJU LEKOVA


Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović ukazala je na veliki značaj transparentnosti između farmaceutske industrije i lekara koji propisuju lekove u ordinacijama.

Đukić-Dejanović je na konferenciji za novinare povodom predstavljanja Kodeksa ponašanja pri promovisanju lekova i komunikaciji sa zdravstvenim radnicima objasnila da taj kodeks definiše određena pravila ponašanja predstavnika farmaceutske industrije.

Ona je navela da se Kodeks odnosi na 18 farmaceutskih kompanija koje se bave proizvodnjim inovativnih lekova, a okupljene su u Udruženje proizvođača inovativnih lekova "Inovia".

Prema njenim rečima, Kodeks je urađen po principima kodeksa koje je definisala Evropska asocijacija inovativnih proizvođača lekova (EFPIA), čija je članica "Inovia", a usklađen je i sa zakonodavnom regulativom naše zemlje.

Đukić-Dejanović je istakla da je ta oblast osetljiva i da treba da bude regulisana ne samo strogim pravilima struke, već i etičkim pravilima zbog mogućeg konflikta interesa.

Standardi Evropske unije u ovoj oblasti, kako je navela, dobar su model, ali su i naši zakoni dobar osnov za primenu ovog kodeksa.

Ona je rekla da saradnja farmaceutske industrije i lekara treba da bude na korist pacijenata, i naglasila da se radnici u zdravstvenim ustanovama ne dovode u poziciju konflikta interesa bilo kojim aktom.

Đukić-Dejanović je, takođe, ukazala na to da je Kodeks ponašanja pri promovisanju lekova i komunikaciji sa zdravstvenim radnicima antikoruptivni akt.

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova "Inovia" Bojan Trkulja najavio je da će ovaj kodeks biti promovisan na svim stručnim skupovima lekara do kraja godine i da će to biti prilika da se i lekari upoznaju sa njegovim sadržajem.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 27.6.2013.

<<< Nazad na ostale vesti