Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

SVETSKA BANKA RAZMATRA NOVI ARANŽMAN OD 200 MILIONA DOLARA ZA SRBIJU


Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor (Loup Brefort) izjavio je da će ta banka razmotriti mogućnost novog finansijskog aranžmana za Srbiju u iznosu od 200 miliona dolara u ovoj godini, i još toliko u idućoj, kao podršku paketu strukturnih reformi koje sprovodi Vlada Srbije.

Brefor je novinarima, nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva finansija i privrede, rekao da će se u Svetskoj banci nastaviti sa internim procedurama za odobravanje tog kredita, a da je prvi korak da ga podrži menadžment, a potom i bord banke.

"Svetska banka će nezavisno sprovesti analizu makroekonomske situacije u Srbiji i, ako bude povoljna, moći ćemo da procesuiramo taj kredit i to bi bilo negde na jesen", rekao je Brefor, podsećajući da konačna odluka zavisi od borda Svetske banke.

O mogućnosti novog finansijskog aranžmana, Brefor i Elen Goldštajn, regionalna direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu, Evropu i Centralnu Aziju, razgovarali su ranije s ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem.

Tom prilikom rečeno je da Svetska banka podržava strukturne reforme u Srbiji i sve ekonomske mere koje su do sada donete u cilju poboljšanja poslovne klime u zemlji.

Brefor je rekao da Svetska banka snažno podržava i pozdravlja usvajanje Akcionog plana restrukturiranja bivših društvenih preduzeća.

"Dajemo punu podršku akcionom planu i menadžment Svetske banke će nastaviti da pruža podršku, koja uključuje i izmene zakonodavnog okvira koji su potrebne kako bi se akcioni plan sproveo i zakonodavstvo u Srbiji približilo zakonodavstvu u EU", rekao je on.

Svrha današnjih razgovora, kako je kazao, bila je dvojaka - najpre da se iskaže jaka podrška programu ekonomskih reformi koje je vlada usvojila, a odnosi se na državna preduzeća, a druga da se iskaže spremnost za finansijsku i tehničku podršku vladi da implementira taj program.

Upitan da iskaže stav u vezi raspisivanja konkursa za direktore javnih preduzeća budući da rok ističe 30. juna i da je raspisan samo u nekoliko firmi, Brefor je rekao da se očekuje da će taj proces u narednim mesecima biti pokrenut i u drugim preduzećima.

"Mislim da je to prvi korak i ne mislim da je proces devalviran. Prvi korak je proces donošenja zakonskog okvira što je urađeno, a sledeći korak je implementacija. Videli smo da je pokrenut prvi proces za nekoliko preduzeća i očekujemo u narednim mesecima da će biti pokrenut i za druga preduzeća", rekao je Brefor.

Proces imenovanja direktora, zahvaljujući raspisivanju konkursa, trebalo bi da uvede više transparentnosti u proces i smanji politički uticaj, dodao je on.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti