Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraU SAOPŠTENJU NARODNE BANKE SRBIJE NAVODI SE DA JE ODLUKA O ODUZIMANJU DOZVOLE ZA RAD AGROBANCI U SKLADU SA ZAKONOM


Odluka da se oduzme dozvola za rad Agrobanci doneta je u skladu sa zakonima Republike Srbije, navodi Narodna banka u odgovoru akcionarima Agrobanke.

Doneta je shodno praksi u uređenim finansijskim sistemima koja se primenjuje u slučajevima kada su banke kritično potkapitalizovane, kao što je to bio slučaj sa Agrobankom, dodaje NBS.

Ova odluka je konačna i njeno preispitivanje je moguće samo u sudskom postupku, odgovorila je Narodna banka Srbije povodom zahteva grupe akcionara-ulagača iz EU, kako ih je u saopštenju za javnost predstavio Aleš Škoberne, direktor kiparske kompanije Qwest Investment, da se preispita odluka o oduzimaju dozvole za rad Agrobanci.

NBS navodi da su ``Agrobanci još 18. oktobra 2011. uvedene privremene mere od strane NBS zbog brojnih nepravilnosti u radu, da bi 29. decembra 2011, zbog propusta u radu organa Agrobanke banke, NBS razrešila sve članove izvršnog i upravnog odbora i imenovala prinudnu upravu. I pored svih pokušaja da se pronađe rešenje, došlo je do pogoršanja finansijskog stanja te je 25. maja 2012. godine, NBS oduzela dozvolu za rad Agrobanci``.

``Dalje oklevanje i ne preduzimanje rigoroznih mera od strane NBS u tom momentu, dovelo bi do još većih gubitaka i težih posledica po građane i privredu Srbije. Osnivanjem Nove agrobanke sa državnim kapitalom od 10.417.990.000 dinara zaštićena je ušteđevina 165.367 građana i očuvana stabilnost 4.872 preduzeća``, navodi se u odgovoru centralne banke.

NBS je predala kompletnu dokumentaciju nadležnim istražnim organima koji će voditi dalji postupak utvrđivanja odgovornosti po pitanju nesavesnog poslovanja i mogućih zloupotreba u poslovanju Agrobanke, zaključuje NBS.

Pomenuta grupa akcionara Agrobanke ad u stečaju zapretila je Republici Srbiji da će pokrenuti spor pred međunarodnom arbitražom ukoliko se njenom zahtevu za šest meseci ne udovolji sporazumno.

Izvor: Vebsajt Bizlife, 27.6.2012.

<<< Nazad na ostale vesti