Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraKOMISIJA ZA ŽALBE SAVETA ZA ŠTAMPU OD SEPTEMBRA 2011. GODINE DO DANAS JE DOBILA 25 ŽALBI ZA TEKSTOVE KOJI SU OBJAVLJENI U ŠTAMPANIM MEDIJIMA


Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković navela je, na konferenciji za novinara u Medija centru, da je Komisija za žalbe rešila 14 slučajeva, da se četiri nalaze u proceduri, a da ostali nisu ispunjavali formalne uslove.

``Od 14 slučajeva u četiri je doneta odluka da je prekršen kodeks novinara, a u svim slučajevima reč je o dnevnim novinama 'Press'. U ostalim slučajevima kodeks nije prekršen``, rekla je Novaković.

Prema njenim rečima, od 14 rešenih žalbi po četiri su podnete protiv ``Večernjih novosti`` i ``Pressa``, tri protiv ``Politike`` i po jedna protiv NIN-a, ``Blica`` i ``Vremena``. Četiri žalbe koje su u proceudiri podnete su protiv Blica, Presa, Alo i Večernjih novosti.

Ona je dodala da su se u tri slučaja žalile institucije, u četiri nevladine organizacije, a žalbe su najčešće podnošene zbog navodne neobjektivnosti i pristrasnosti u informisanju.

Predsednica UNS Ljiljana Smajlović naglasila je da treba popularizovati mogućnost da građani mogu da se žale, jer čitaoci treba da znaju istinu, da ne bude senzacionalizma i vređanja u medijima.

``Moramo to da radimo, jer ova profesija nije ugrožena samo od vlasti i tajkuna, već i od neprofesionalnih novinara``, naglasila je Smajlović.

Predsednik NUNS Vukašin Obradović naveo je da je u toku proces izmena i dopuna Kodeksa novinara Srbije, koji je donet 2006. godine, i da je u tu svrhu formirana radna grupa koja bi trebalo da ga prilagodi novim vremenima.

Najznačajnije izmene u Kodeksu se, prema Obradovićevim rečima, odnose na korupciju u medijima, pitanje kada se novinari nalaze u sukobu interesa, kakva je njihova odgovornost prema izvorima i kako postići nezavisnost od pritisaka.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti