Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA TVINING PROJEKTA "REFORMA POLICIJE: UNUTRAŠNJA KONTROLA": Uspostavljanje evropskih standarda u sektoru unutrašnje kontrole policije


Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je da će posebna pažnja ubuduće biti posvećena razvoju integriteta policijskih službenika uvođenjem testa integriteta.

Dačić je na završnoj konferenciji tvining projekta ``Reforma policije: unutrašnja kontrola``, koji je realizovao Sektor unutrašnje kontrole policije u saradnji sa tvining partnerom koji čini konzorcijum Velike Britanije i Republike Češke, objasnio da to znači da će MUP predvideti sve mogućnosti za korupciju koje pruža određeno radno mesto u njegovoj strukturi, a onda i preduzeti odgovarajuće mere kontrole.

Ministar je ukazao na to da je cilj ovog tvining projekta bio da se reaguje na pojedinačne neprihvatljive pojave kako bi se zaštitila služba u celini, imajući u vidu to da u svakoj zemlji značaj službe koja se bavi unutrašnjom kontrolom jeste ogledalo spremnosti policije da se bori protiv korupcije.

Država koja ne prepoznaje probleme ne može ni da se leči, a još veći problem je nepriznavanje da problem postoji. Ovaj projekat nam omogućava da dijagnostikujemo probleme i pronađemo načine za njihovo rešavanje, istakao je Dačić.

Projekat je, kako je dodao, imao i jednu slabost koja se ogledala u nedostatku specijalne opreme za prikriveni nadzor, ali je taj problem delimično rešen donacijom Velike Britanije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i predstavnici ambasada Velike Britanije i Češke poručili su da je funkcionisanje sistema unutrašnjih poslova u skladu sa evropskim standardima jedan od uslova daljeg napretka Srbije u procesu evrointegracija.

Dežer je ocenio da je uspešnom realizacijom ovog projekta potvrđena strateška orjentacija Srbije koja podrazumeva ne samo prihvatanje vrednosti, već i spremnost i kapacitet za primenu međunarodnih standarda u raznim oblastima.

Nismo postigli sve što smo želeli, ali imamo čvrst temelj za nastavak procesa, posebno kada je reč o uslovima za rad službe unutrašnje kontrole i o njenim ljudskim resursima i tehničkim mogućnostima, ukazao je šef Delegacije EU.

On je dodao da je standard u naprednim državama da u unutrašnjoj kontroli radi jedan odsto zaposlenih u policiji, dok u Srbiji taj broj iznosi samo 0,3 odsto.

Svečanom susretu predstavnika policija Srbije, Češke i Velike Britanije, kojim je okončan projekat ``Reforma policije: unutrašnja kontrola``, prisustvovali su i ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport i zamenik ambasadora Češke Jirži Kirijan.

Projekat je trajao 21 mesec i u okviru njega su realizovane brojne aktivnosti - napravljena strateška analiza korupcije u MUP-u, Antikorupcijski priručnik, Uputstvo za rad Sektora untrašnje kontrole, a realizovano je i 14 projekata.

 

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 27.6.2012.

<<< Nazad na ostale vesti