Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

AGENCIJA ZA RESTITUCIJU UPOZORAVA NA OTPORE POVRAĆAJU IMOVINE STARIM VLASNICIMA


Restitucija se ne bavi samo prošlošću. Ona nije samo ispravljanje istorijske nepravde prema ljudima kojima su komunističke vlasti oduzimale građanska prava i imovinu na montiranim sudskim procesima. Restitucija je suštinski važna za srpsko društvo jer dokazuje da je pravda dostižna i da se ne sme igrati osnovnim ljudskim pravima, a jedno od njih je pravo na svojinu. Međutim, ovaj proces ima i tamnu stranu, jer uzurpatori tuđe imovine ne žele da se odreknu velikih zarada koje su sticali na njoj i vrše pritisak i na vlasnike i na Agenciju za restituciju, ukazuje Strahinja Sekulić, direktor ove institucije.

Rešenjima Agencije, do sada je starim vlasnicima i njihovim naslednicima na teritoriji Srbije vraćeno 86 zgrada, 159 stanova i 646 poslovnih prostora. Međutim, sve su češći slučajevi osporavanja tih rešenja.

- Sve je veći otpor restituciji, od nivoa lokalnih vlasti pa do državnih institucija. Najnoviji primer su hoteli „Beograd“ i „Splendid“, koje smo vratili vlasnicima. Međutim, naša rešenja su osporena iz Ministarstva finansija, s besmislenim obrazloženjima i proces je vraćen na početak. Za Agenciju otpor restituciji nije neočekivan, jer ona raščišćava decenijske zloupotrebe i ukida ogromne profite onih koji su manipulisali poslovnim prostorom, stanovima i raznom drugom imovinom.

Uzurpacija i kriminalna privatizacija je razlog što će mnogi podnosioci zahteva za povraćaj imovine biti uskraćeni, priznaju u Agenciji za restituciju.

 - Do donošenja Zakona o restituciji mnogo imovine je privatizovano, blago rečeno, pod sumnjivim okolnostima. Mnogo građevinskog zemljišta je nelegalnom gradnjom okupirano, a zatim legalizovano. To ruši poverenje građana u zakone - kaže Sekulić.

On upozorava da mnogi moćnici i interesne grupe pokušavaju da zaustave vraćanje imovine starim vlasnicima i naslednicima.

- Građane zato zbunjuje i plaši to što neke anonimne birokrate mogu da zaustave restituciju. Reč je o staroj lošoj praksi da se pojedinci zaklanjaju iza autoriteta institucija i izvrgavaju ruglu zakone i procedure - navodi Sekulić.

Radeći godinama kao pravobranilac Beograda, on se često sudarao s prljavim privatizacijama i građevinskom mafijom, a sada među onima koji ometaju restituciju ponovo sreće iste protivnike.

Potrebno je ohrabriti građane da ne odustaju od svojih prava, jer je u postupcima restitucije u zemljama okruženja bilo i po nekoliko promena propisa.

- Mislim da će zakon o restituciji morati da se menja i kod nas - zaključuje Sekulić.

Izvor: Vecernjenovosti.rs