Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

SKUPŠTINA RS: Odbor za finansije odbio amandman za advokate i lekare, po pitanju paušalnog oporezivanja


Skupština Srbije završila je rad, a dalji rad nastavlja raspravom o amandmanima na izmene seta poreskih zakona.

Odbor za finansije nije prihvatio amandman kojim je traženo da advokati, privatni stomatolozi i lekari i dalje plaćaju paušalni porez.

Amandmanom nisu "izdvojene" revizorske kuće, marketinške agencije, jer tamo odlaze samo poneki građanin.

"Vlada je taj amandman prihvatila, ali ja za njega nisam glasao, kao ni ministri iz moje stranke", rekao je Dinkić.

Ministar je dodao da je predlagač zakona želeo da advokate, privatne stomatologe i lekare uvede u sistem vođenja knjiga, u kojem će oni koji malo zarađuju takav prihod i rashode iskazati i ako nemaju dobiti neće platiti porez, a oni koji imaju veći promet, moraće da plate i veći porez, a ne da budu u istoj grupi gde i obućari i stolari.

Poslednju reč, dodao je Dinkić, daće poslanici u danu za glasanje.

Skupštinski Odbor za finansije razmotrio je amandmane na set poreskih zakona i od ukupno 222 usvojio sedam amandmana poslanika i samog odbora.

Ministar finansija i privrede, koji je prisustvovao sednici, pojasnio je novinarima da je na njegov predlog Odbor prihvatio amandman koji je važan za porez na imovinu, a to je DA LOKALNE SAMOUPRAVE MOGU SAME DA ODREĐUJU STOPU AMORTIZACIJE ZA STARIJE STANOVE.

Ta amortizacija, dodao je, biće određivana do jedan odsto za jednu godinu starosti stana, a maksimalno do 40 odsto, što je povoljnije za građane u odnosu na dosadašnja rešenja.

On je dodao da je takva izmena učinjena na zahtev Fiskalnog saveta, koji je tražio da se to izbriše, uz obrazloženje da tržišnu cenu stana implicitno određuje da li je stan stari ili nov.

"Do sada je ta stopa amortizacije bila 0,8 a sada u našem predlogu može biti do jedan odsto. Lokalne samouprave pojedinačno će to da određuju", rekao je ministar.

On je objasnio i zašto je opozicija u načelnoj raspravi tvrdila da će porez na imovinu biti podignut za 700 ili 800 odsto.

"Utvrdili smo da je to zato što neki gradovi, doduše veoma retki, ne poštuju postojeći zakon na imovinu", rekao je Dinkić naglasio da se ovim poreskim paketom pojačavaju prihodi penzionog fonda i smanjuju nameti privredi za oko četiri milijarde, a da moraju da štede samo lokalne samouprave.

Kada je reč o porezu na imovini, menja se u januaru 2014. samo deo koji se odnosi na porez na imovinu za kompanije.

Odgovarajući na primedbe opozicije da bi porez mogao da se uveća ako lokalne samouprave budu odlučivale o tome da li će amortizaciju uzeti u obzir prilikom izračunavanja osnovice za oporezivanje imovine, ministar Dinkić istakao je da se porez na imovinu za građane ne menja, već samo za pravna lica.

Prema njegovim rečima, nema povećanja osnovice i jedino odlukom konkretne lokalne samouprave se to može promeniti."To je lokalni porez.

Kako je dodao, za građane koji su zaposleni i istovremeno se bave poljoprivredom, a nisu registrovani poljoprivrednici, način utvrđivanja poreza na imovinu se ne menja.

Poslanici opozicije, pre svega DS-a, zatražili su obavezno uključivanje amortizacije u obračun poreza na imovinu, izrazivši sumnju da bi ukoliko o tome budu odlučivali gradovi I opštine porez mogao značajno da se uveća.

Kako je naveo poslanik DS Nenad Konstantinović, poreska osnovica se diže jer se manja način obračuna osnovice za oporezivanje.On je ocenio da je način obračuna osnovice nerealan i nekorektan.

VLADA SRBIJE PRIHVATILA JE AMANDMAN POSLANIČKOG KLUBA ZAJEDNO ZA SRBIJU NA PREDLOG ZAKONA O POREZU NA IMOVINU, KOJIM JE ZATRAŽENO DA SE NE OPOREZUJE ZEMLJIŠTE DO DESET ARI, SAOPŠTIO JE TAJ POSLANIČKI KLUB.

Izvor: RTV