Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraVLADA RS UVELA AKCIZU OD 57 DINARA PO LITRU NA LOŽ ULJE EVROPSKOG KVALITETA KAKO BI SPREČILA ZLOUPOTREBE TOG DERIVATA I ONEMOGUĆILA PRODAJU LOŽ ULJA UMESTO EVRODIZELA


Cene lož ulja će zbog toga dostići oko 150 dinara po litru i biće otprilike u nivou cene evrodizela.

Naftna kompanija „Lukoil Srbija“ ukazala je da će iznenadna odluka o uvođenju akcize na lož ulje evropskog kvaliteta blokirati uvoz tog derivata.

Zbog toga će, kako navode, gubitke pretrpeti ne samo naftne kompanije već i privreda i građani Srbije.

Uvođenje akcize na lož ulje tipa „Evro EL“ faktički blokira i predstavlja veliko opterećenje za uvoz tog derivata, saopštio je „Lukoil Srbija“.

Ta kompanija, kako je istaknuto, podržava napore Vlade u borbi protiv zloupotreba, ali navodi kako je neophodno da svi koraci koji se preduzimaju, budu u skladu sa utvrđenom procedurom.

U kompaniji smatraju da "način na koji je objavljeno o ovoj odluci predstavlja kršenje važeće procedure u Srbiji, koja podrazumeva blagovremeno objavljivanje informacije na sajtu Vlade i u Službenom glasniku.".

"Lukoil" primećuje da tržište neće ostati nesnabdeveno lož uljem, ali navodi kako "se nikako ne sme izgubiti iz vida da će zbog ovakvih mera koje faktički blokiraju uvoz, derivat koji odgovara evropskim standardima Evro 5 biti zamenjen proizvodom niskog kvaliteta domaće proizvodnje."

Sa druge strane, Naftna industrija Srbije kao učesnik na tržištu koji poštuje zakone, pozdravlja odluku Vlade Srbije o uvođenju akcize na lož ulje, navode u toj kompaniji.

To je, kako kažu, jedan od instrumenata za ograničenje uvoza nekvalitetnog goriva, koje nesavesni prodavci naftnih derivata u Srbiji prodaju kao motorni dizel.

Nadamo se da će uvođenje akcize na lož ulje smanjiti uvoz nekvalitetenog goriva i da će predstavljati još jedan korak napred u zaštiti prava potrošača, saopšteno je Tanjugu u NIS.

Ovakva odluka Vlade će značajno olakšati rad državnih službi koje su aktivno uključene u proces kontrole kvaliteta naftnih derivata, ocenjuju u NIS i dodaju da će država tako, u prilično složenoj ekonomskoj situaciji, dobiti mogućnost da pojača poresku disciplinu i ograniči mogućnosti za kršenje važećih zakona.

Izvor: Beta, Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti