Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

SKUPŠTINA RS ZAVRŠILA OBJEDINJENU NAČELNU RASPRAVU O NEKOLIKO PRAVOSUDNIH I KRIVIČNIH ZAKONA, A POTOM POČELA DA RAZMATRA IZMENE ZAKONA O RADU


Skupština Srbije završila je danas objedinjenu načelnu raspravu o nekoliko pravosudnih i krivičnih zakona, među kojima je i zakon o pooštravanju mera protiv silovatelja i pedofila. Skupština je potom počela da razmatra izmene Zakona o radu.

Predlog zakona o zaštiti dece od seksualnih napasnika predviđa policijski nadzor silovatelja i pedofila nakon izlaska iz zatvora i zabranu prilaska školama, vrtićima i dečjim igralištima.

Taj zakon je u javnosti poznat i kao "Marijin zakon".

U raspravi u Skupštini Srbije o Predlogu zakona o posebnim merama za sprečavanje krivičnih dela protiv polne slobode, Selaković je rekao da se uvodi i posebna evidencija osuđenih za pedofiliju i uzimanje njihovog DNK uzorka.

Podaci iz posebne evidencije o silovateljima i pedofilima će, kako je navedeno, biti tajni, ali će ih koristiti državni organi.

Predlogom zakona neće biti dozvoljeno brisanje podataka iz te evidencije, a predviđa se i apsolutna zabrana ublažavanja kazne i uslovnog otpusta.

Predloženim zakonom predviđena je zabrana ublažavanja kazne i uslovnog otpusta, obavezno javljanje policiji i drugim nadležnim institucijama, zabrana prisustvovanja mestima gde se okupljaju maloletna lica, obavezno javljanje o promenama prebivališta i boravišta, putovanja u inostranstvo...

Na sednicama odbora za pravosuđe i ustavna pitanja taj predlog zakona je jednoglasno prihvaćen.

Selaković je tokom rasprave o predlogu zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom zamolio da se ne izlazi u javnost s neproverenim podacima i da se sačekaju rezultati procene.

On je uveren da će, kada dođe do glasanja, biti postignut konsenzus.

Stefanović je naveo da Srbija svake godine izgubi grad veličine Apatina, Vršca ili čak Požarevca.

On je podsetio da u odnosu na 2002. godinu u Srbiji ima skoro 311.000 stanovnika manje, a da se negativni doprinos na tržištu rada daje i diskriminacijom nad ženama, pogotovo kada žena dođe da se zaposli.

Stefanović je rekao da je veliki broj slučajeva došao i do parlamenta, u kojima se žene žale na postupanje poslodavaca i na ugrožena prava.

"Usvajanjem predloženih izmena, domaće zakonodavstvo biće usaglašeno sa evropskim. Na ovaj način možemo da pokažemo da smo zemlja koja brine o svom stanovništvu", rekao je Stefanović i predložio usvajanje izmena zakona po hitnom postupku .

Izvor: Tanjug