Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O KATASTARSKOJ LEGALIZACIJI USKORO NA SEDNICI VLADE RS


Ministar građevinarstva Velimir Ilić najavio je da će se Nacrt zakona o katastarskoj legalizaciji već u toku nedelje naći u Vladi Srbije i da će iz njega biti otklonjene sve mogućnosti za zloupotrebu.

Većina primedbi Agencije za borbu protiv korupcije, koja u izvornom tekstu nacrta vidi prostor za korupciju, već su uvažene, kazao je Ilić i dodao da je za ponedeljak zakazan sastanak sa Agencijom, na kome će biti otklonjene sve nejasnoće.

"Ako je nešto besplatno za sve, onda tu nema korupcije. Sporni su objekti, koji su izgradeni na tuđem zemljištu, ali je takvih zdanja svega tri do četiri odsto, dok je u svim drugim slučajevima vlasnik objekta i vlasnik parcele. Ali, i za tuđe zemljište smo po preporuci Ustavnog suda našli rešenje i vlasniku mora da se plati parcela", kazao je Ilić za "Novosti".

On je rekao da su za Nacrt zakona, koji je u četvrtak trebalo da bude na sednici vlade, prikupljena 24 potrebna pozitivna mišljenja, ali je Agencija sat pre sednice dostavila neke primedbe, zbog čega je povučen. Ministar kaže da hoće "čist" zakon u skupštinskoj proceduri, pa je zato Ministarstvo građevine spremno da nacrt poboljša ukoliko su primedbe Agencije osnovane.

"Mi ne legalizujemo objekte, nego upisujemo svojinu u katastar i to od nas Evropa traži", naglasio je on i naveo da je Srbija u jedinstvenoj evidenciji nekretnina Evrope, i da "tih 1,3 miliona ili trećina ukupnog broja objekata mora da bude zavedena". Javni objekti, kako navodi Ilić, kao što su sportske hale, razna ugostiteljska zdanja, tržni centri... moraju da idu u redovan postupak legalizacije. Tu mora da se uradi projektna dokumentacija, protivpožarna zaštita...

Što se tiče trase koridora i infrastrukturnih objekata, Ilić kaže da "tu milosti nema" - nelegalna zdanja biće kao sporna najpre upisana u katastar do izvršenja rešenja o rušenju. Ilić je kazao da posle katastarske legalizacije neće biti više divlje gradnje, a novim Zakonom o planiranju i izgradnji dozvole će se izdavati brže, investitori neće imati velike početne troškove, već će obaveze za uređenje zemljišta i razne druge takse izmiriti pre izdavanja upotrebne dozvole.

On je naveo da je za naselje "Stepa Stepanović" na ime naknade za uređenje zemljišta gradu placen 21 milion evra, i da je ostalo da se grade ulice u tom kompleksu.

Izvor: Tanjug, 27.1.2013.