Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

U KONAČNOM NACRTU ZAKONA O KATASTARSKOJ LEGALIZACIJI PRONAĐENO REŠENJE ZA UPIS PRAVA SVOJINE I NA ZEMLJIŠTU, NA KOM SU SAZIDANI OBJEKTI BEZ GRAĐEVINSKE DOZVOLE


Otklonjen je ”kamen spoticanja” u delu koji se tiče divlje gradnje na državnim i parcelama lokalnih samouprava odnosno na tuđem zemljištu, pišu Novosti.

Katastar će jednim rešenjem bespravnom graditelju upisati svojinu nad objektom i zemljištem ispod objekta.

Ali, vlasnik će potom biti obavezan da u Republičkoj direkciji za imovinu ili opštini pokrene postupak za utvrđivanje zemljišta za redovnu upotrebu.

Milan Miljević, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva kaže da je Nacrt zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine nad objektima izgrađenim bez građevinske dozvole spreman za Vladu.

Do marta, kako se očekuje, predlog će usvojiti i parlament, tako da bi katastarska legalizacija mogla da počne na proleće. Predloženi rok važenja ovog leks specijalisa je kraj 2014. godine, što bi trebalo da znači da će u roku od dve godine svi nelegalni objekti u Srbiji u katastru imati upisanog vlasnika.

Tom imovinom vlasnik može da raspolaže - prodaje, upisuje hipoteku, a što jenajvažnije neće biti rušenja.

Predmet ovog zakona su objekti za stanovanje, stambeno poslovne zgrade, vikend kuće i objekti namenjeni zanatskoj delatnosti izgrađeni do 11. septembra 2009. godine. Katastarska legalizacija ne može da se primenjuje u slučajevima kada je zdanje izgrađeno na zemljištu javne namene, u zoni prirodnog ili kulturnog dobra. Da bi dokazali vlasništvo nad objektom, ukoliko nisu zakupci, korisnici ili vlasnici zemljišta, podnosioci zahteva za katastarsku legalizaciju moraće da dostave dokaz da za to zdanje plaćaju porez na imovinu ili komunalne usluge, ili pak overene potvrde mesne zajednice.

Izvor: B92,Novosti