Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

OD 1. JANUARA 2018. GODINE REGISTRCIJA PREDUZETNIKA I JEDNOČLANIH DOO ELEKTRONSKIM PUTEM: Preduzetnici će i poreska rešenja primati online


Od 1. januara 2018. godine preduzetnici i jednočlana društva sa ograničenom odgovornošću moći će da se osnuju elektronski, a to će moći da učine preko Agencije za privredne registre. Dobra vest je da će i rešenja primati elektronskim putem.

Vremenom, osim preduzetnika i jednočlanih društava sa ograničenom odgovornošću, za koje je najjednostavnija procedura osnivanja, to će moći da urade i ostali privredni subjekti - društva sa ograničenom odgovornošću, akcionarska društva, kao i ostala pravna lica koja se registruju u APR (udruženja, sportska društva, zadužbine, fondacije...)

Mesečno se u Srbiji u proseku 3.000 njih opredeli za preduzetničke vode, a hiljadu za jednočlana društva sa ograničenom odgovornošću.

- Uveliko radimo i na osnivanju regionalnog privrednog registra, u saradnji sa Centralnim registrom republike Makedonije i EBRD. U narednom periodu se očekuje priključenje Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Albanije, BiH, a nadamo se i još većem proširenju - kaže Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre.

Ideja regionalnog privrednog registra jeste da se uvidi šta je dobra poslovna praksa, ali i ona druga, pa da se na vreme spreči i predupredi šteta i zloupotrebe. Osim toga i da privrednici u regionu imaju na jednom mestu poslovne podatke iz dva zvanična registra o kompanijama i vlasnicima.

Izvor: Vebsajt Blic, Danijela Nišavić, 23.11.2017.
Naslov: Redakcija