Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS ZAVRŠILA NAČELNU RASPRAVU O PREDLOGU ZAKONA O BUDŽETU REPUBLIKE SRBIJE ZA 2013. GODINU


Načelna rasprava o predloženom bužetu za narednu godinu, koji predviđa ukupne prihode od 956,4 milijarde i rashode od 1.078,3 milijarde dinara, a budžetski deficit 3,3 odsto BDP, je završena, a debata o amandmanima na taj predlog zakona predstoji u četvrtak.

Prema objašnjenju Vesne Kovač, koja je predsedavala sednici, po Poslovniku o radu Skupštine raspava o amandmanima na predloženi budžet počinje 24 sata po završetku načelne rasprave.

Zbog toga je, kako je rekla Tanjugu, rapravu o amandnaima zakazala za četvrtak, u 10 sati, do kada se očekuje i kompletno mišljenje vlade o tim amandmanima.

Takvu odluku, dodala je Kovač, donela je i na zahtev opozicije, pošto je i poslanica LDP Judita Popović ukazala na član Poslovnika koji govori o tome.

Popovićeva je Tanjugu rekla da je poslovnikom predviđena "specifična vrsta rasprave o budžetu, koja je izuzetak u odnosu na druge zakone".

"Ne može da se nastavi rasprava o nekom drugom zakonu ili o nekoj drugoj tački, jer budžet mora da raspravi u kontinuitetu - rasprava u načelu, pauza, pa rasprava po amandmanima", precizirala je ona.

Prema članu 157 Poslovnika o radu, pretres Predloga zakona o budžetu vodi se tako što se po završetku načelne rasprave odmah prelazi na pretres amandmana, ali do otvaranja tog pretresa mora da prođe najmanje 24 sata. U tom periodu nadležni odbor može da podnese amandmane na predloženi zakon.

U debati koja je obilovala polemikama, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je rekao da će država iduće godine moći da se zadužuje sa kamatom nižom od pet odsto godišnje, kao i da nije zadovoljan time što se Srbija poslednji put zadužila sa kamatom od 5,5 odsto.

Ministar je ukazao da će Srbija biti jaka tek kada bude u stanju da se zadužuje na tržištu po kamatnoj stopi od 3,5 odsto.

Srbija je imala problem finansijske nediscipline, vreme je izgubljeno u bespotrebnim diskusijama, a predloženi budžet nije garancija da će Srbija imati poslovni preokret, već je samo baza da se krene u novu ekonomsku politiku.

Izvor: Tanjug, 26.11.2012.