Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

IZMENE PROSVETNIH ZAKONA USKORO U SKUPŠTINI RS: NASTAVNICI ĆE MOĆI DA BUDU I RODITELJI, UČENJE KOD KUĆE, UVOĐENJE MATURE I UKIDANJE PRIJEMNIH ISPITA ZA FAKULTETE


Đaci u Srbiji će ubuduće imati mogućnost da, umesto u klupama, uče u dnevnim sobama, a ako budu usvojene izmene prosvetnih zakona, nastavnici će moći da im budu i roditelji.

Za ovu mogućnost biće dovoljno samo da roditelji na vreme obaveste školu da će sami organizovati nastavu za svoju decu. A škola će na kraju godine deci obezbediti da polože ispite i završe razred.

Zakoni koji regulišu oblasti osnovnog, srednjeg i obrazovanja odraslih trebalo je još u februaru da budu usvojeni, ali su ipak povučeni. U međuvremenu, napravljene su i određene izmene u ovim dokumentima.

Prema najavama Radivoja Mitrovića, državnog sekretara u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ovaj prosvetni set zakona trebalo bi već koliko sledeće nedelje da uđe u skupštinsku proceduru.

U prvoj verziji zakona o osnovnim školama, garantuje se obezbeđivanje besplatnih udžbenika, ishrane i prevoza za određene kategorije učenika.

Na poslednje dve sednice zakonima se bavio i Nacionalni prosvetni savet. Dali su saglasnost, ali među primedbama je i ta da broj učenika u odeljenju nije smanjen sa maksimalnih 30 na 25. Istu primedbu izneli su i kada je reč o zakonu o srednjim školama. To su naglasili i u pismu koje su uputili Ministarstvu prosvete. Kada je reč o srednjoškolcima, upozorili su i da nedeljno ne smeju da imaju više od 30 časova.

-          Maksimalan broj učenika u odeljenju treba da bude 25 - naglasila je na poslednjoj sednici NPS Desanka Radunović, predsednica ovog saveta. –

-          Sporno je i to što učenicima nije ostavljena mogućnost učenja jezika i na početnom nivou.

To znači da neko ko je u osnovnoj školi učio francuski, mora da ga uči i u srednjoj. Ako je imao samo jedan strani jezik u OŠ, a sačekaju ga dva u srednjoj, ovaj drugi neće moći da uči kao početnik, već će morati da sustigne generaciju.

Gimnazijalci će polagati samo opštu maturu, a đaci stručnih škola, ukoliko hoće da se upišu na fakultet srodan školi koju su završili - samo stručnu maturu.

Međutim, ako iz pravno-birotehničke nameravaju da upišu biologiju - imaće i stručnu i opštu maturu. A ako, recimo, hoće na studije muzike ili slikarstva - čeka ih i prijemni!

Kada novi zakoni stupe na snagu, nastavnici više neće moći da bojkotuju časove.

Sindikati su ogorčeni zbog ovakvog predloga i kažu da je štrajk uređen drugim zakonima, a ne prosvetnim.

One su osmišljene kako bi podstakle učenički rad, ali i da im pomognu da se profesionalno orijentišu. Pravila rada biće strogo određena, a zadruga će moći i da prodaje proizvode i da naplaćuje sopstvene usluge.

Izvor: srb.time.mk,Večernje novosti/Novi magazin