Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MEDIJSKI ZAKONI KLJUČNI ZA OTVARANJE PREGOVORA SA EU


Srpski ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić rekao je da su medijski zakoni od ključne važnosti za otvaranje pregovora sa EU i najavio da će oni uskoro sigurno biti doneti. On je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekao 26. septembra i da medijski zakoni neće biti usvojeni u Skupštini Srbije do 16. oktobra, kada se očekuje objavljivanje godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u pristupanju EU.

U godišnjem izveštaju EK za 2012. godinu navodi se da treba ubrzati sprovođenje strategije razvoja sistema javnog informisanja i početak primene akcionog plana za sprovođenje medijske strategije.

Kancelarija za evropske integracije saopštila je da je od 185 prepruka Evropske komisije, Srbija ispunila 82%, odnosno da nije ispunjeno 29, među kojima su i preporuke za sprovođenje medijske strategije i akcionog plana.

Na osnovu Strategije za reformu medija u Srbiji, koju je Vlada usvojila u oktobru 2011. godine, pripremljeni su nacrti zakona o javnom informisanju, o elektronskim medijima i o javnim servisima.

Te dokumente trebalo bi da usvoji Vlada, a potom i Skupština Srbije.

Medijskom strategijom predviđena je, između ostalog, obaveza države da izađe iz vlasništva u medijima i da prestane da finansira medije, kao i da vlasništvo u medijima bude transparentno.

Izvor: Euractiv, Beta, 26.9.2013.