Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraDRUŠTVO SUDIJA I UDRUŽENJE TUŽILACA APELUJU DA SE UTVRDI ODGOVORNOST ČLANOVA VISOKOG SAVETA SUDSTVA I DRŽAVNOG VEĆA TUŽILACA, KOJI SU DOVELI DO LOŠEG STANJA U SRPSKOM PRAVOSUĐU


"Mi tražimo da se utvrdi objektivna odgovornost članova VSS jer očigledno nisu svoj posao radili kako treba. Ovo nije revanšizam, jer bi u tom slučaju tražili i pojedinačnu krivičnu odgovornost", navela je predsednica Društva sudija Dragana Boljević na konferenciji za novinare.

Ona je ukazala da neće biti poverenja u srpsko pravosuđe dok se iz njega ne uklone oni koji su odgovorni za pogrešne i nezakonite odluke donete tokom reizbora sudija 2009, a koje su dve i po godine kasnije poništene, a neizabrani sudije i tužioci vraćeni na posao.

Boljevićeva je ukazala da Društvo sudija, kao strukovno udruženje, nema zakonsku mogućnost da pokrene postupak za razrešenje članova Saveta, jer to prema Zakonu može da učini samo Savet, koji takođe podnosi i predlog za razrešenje Narodnoj skupštini.

"Pošto oni neće pokrenuti postupke protiv sebe, mi smo Ministarstvu pravde dostavili predlog za izmene zakona o VSS prema kom će se ustanoviti mehanizmi za utvrđivanje odgovornosti članova tog Saveta", navela je predsednica Društva sudija.

Na pitanje novinara da li će tražiti i odgovornost bivše ministarke pravde Snežane Malović, Boljević je navela da je "Malovićku i njenu stranku stigla politička kazna", i ponovila da Društvo ne traži krivičnu, već objektivnu odgovornost.

Predsednik Upravnog odbora Društva sudija Konstantin Mitić Vranjkić ukazao je da VSS nema više legitimitet jer u njegovom radu učestvuju sudije o čijem izboru u to telo, 36 odsto sada vraćenih sudija, nije imalo mogućnost da se izjasni jer su bili odstranjeni iz pravosuđa.

Oni takođe nemaju više ni poverenje svojih kolega, što je dovoljna okolnost da se izbori (za izborne članove iz reda sudija) za VSS ponove, naglasio je Mitić Vranjkić.

Ukoliko te sudije same ne podnesu ostavke na funkcije mi ćemo tražiti nove sudijske izbore, dodala je Boljević.

I Udruženje tužilaca Srbije takođe poziva vlasti da utvrdi odgovornost pojedinih članova DVT iz prvog i drugog sastava, kako bi se otklonile sve sumnje vezane za rad tog tela, rekao je predsednik Udruženja Goran Ilić.

On je istakao da nisu svi članovi DVT podjednako "odgovorni" i pohvalio rad profesora Pravnog fakulteta Milana Škulića, koji se, kako je naveo, javno zalagao za drugačije odlučivanje u tom telu i često kritikovao njegove odluke.

Izvor: Tanjug