Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZMENE PROSTORNOG PLANA ZA JUŽNI TOK U SEPTEMBRU


Izmene prostornog plana gasovoda Južni tok kroz Srbiju trebalo bi da budu usvojene u septembru i da gradnja počne po planu krajem godine, najavio je tehnički direktor firme Saut strim Srbija (South Stream) Pavel Persicki.

On je u Privrednoj komori Srbije, na predstavljanju izmena prostornog plana gasovoda Južni tok kojima su uključeni i planovi za krake ka Republici Srpskoj i Hrvatskoj, kazao i da bi uskoro trebalo da počne eksproprijacija zemljišta za gradnju gasovoda.

"Završen je idejni projekat i dat na ekspertizu, urađena je studija uticaja na životnu sredinu i dobijeni svi tehnički uslovi. Sve to i usvajanje izmena prostornog plana u septembru dozvoljava da se do kraja godine dobije dozvola za gradnju i počnu radovi", kazao je Persicki.

Počela su i istraživanja i razgovori sa vlasnicima parcela, kazao je on istakao da će u "najskorije vreme početi eksproprijacija zemljišta na parcelama gde će se prvo graditi".

Persicki je rekao da će za eksproprijaciju važiti tržišni uslovi i cene zemljišta već formirane u opštinama dodajući da će se sve raditi u saradnji sa nezavisnim proceniteljima, ali nije želeo da iznese prosečnu cenu otkupa.

On je kazao i da će najteža za gradnju biti prva deonica gasovoda Južni tok u Srbiji duga oko 150 kilometara, od ulaska iz Bugarske kod Zaječara, jer je reč o brdovitom i planinskom području, ali da to nije problem jer gasovodi se grade i na mnogo komplikovanijem terenu.

"Gasovod Južni tok je po karakteristikama i razmerama jedan oda najznačajnijih projekata u Srbiji. Predviđeno je da njegovo korišćenje počne u 2016. godini", kazao je Persicki.

Na pitanje da li je počela izrada izmene prostornog plana kojim bi se predvidela gradnja takozvanog južnog kraka Južnog toka ka Makedoniji, Persicki je kazao da trenutne izmene plana to ne sadrže.

Zamenik direktora Republičke agencije za prostorno planiranje Đorđe Milić kazao je da su u toku početne aktivnosti vezane za prostorni plan razdelnog gasovoda Južnog toka koji bi trebalo da omogući snabdevanje gasom Makedonije, Crne Gore i Kosova.

"Analiziraju se koraci i priprema odluka (o prostornom planu) koju bi Vlada Srbije trebalo da donese. Na toj deonici postoje ograničenje budući da je reč o planinskom području i potrebno je pronaći optimalne lokacije", kazao je Milić.

Na skupu je rečeno da gasovod Južni tok sa kracima ka Hrvatskoj i Republici Srpskoj prolaziti kroz teritoriju 33 grada i opštine u Srbiji, da je osnovna deonica duga 422,4 kilometra, odvojak prema Hrvatskoj 50 kilometara, a prema Republici Srpskoj 107 kilometara.

Rukovodilac tima u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije Zoran Mirjanić kazao je da izmenjeni prostorni plan za izgradnju gasovoda Južni tok u Srbiji obuhvata 323 kvadratna kilometra i oko 1.100 pozicija ukrštanja gasovoda sa lokalnom infrastrukturom.

"Trasa gasovoda je postavljena tako da se u najvećoj meri izbegne građevinsko područje i uglavnom prelazi preko poljoprivrednog zemljišta, a delimično preko šumskog", kazao je on.

Mirjanić je kazao da je ukupno oko 80 hektara odnosno 0,2 odsto zemljišta obuhvaćenog planom predviđeno za trajnu eksproprijaciju, dok će većina poljoprivrednog zemljišta moći da se koristi uz ograničenje da se sade kulture kojima koren ide do metar dubine.

On je kazao i da je na pojedinim parcelama predviđeno rušenje objekata i da ih, na primar, ima 22 u opštini Boljevac, a 17 na području Zaječara.

Mirjanić je kazao i da su prostornim planom određene zaštitne zone koje odgovaraju standardima zaštite ljudi i imovine, kao i da će Južni tok biti povezan sa srpskom gasovodnom mrežom kod Paraćina i kod Gospođinaca.

Javni uvid u izmena prostornog plana za gasovod Južni tok u Srbiji biće moguć do 6. septmebra.

Prema ranijim informacijama, vrednost gradnje deonice u Srbiji biće oko 1,85 milijardi evra.

Gasovod Južni tok dopremaće ruski gas cevovodom ispod Crnog mora, a zatim kopnom, preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Italije do potrošača u Jugoistočnoj Evropi i EU.

Izgradnja tog gasovoda koja bi trebalo da košta 16 milijardi evra, počela je decembra 2012. u Rusiji, a gasovod bi trebalo da proradi krajem 2015. godine.

Nosilac projekta je ruska državna kompanija Gasprom, a deo projekta u Srbiji realizovaće preduzeće Južni tok Srbija u kojem Gasprom ima 51 odsto, a Srbijagas 49 odsto kapitala.

Izvor: RTV, 26.8.2013.