Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SKUPŠTINA RAZMATRALA IZMENE I DOPUNE ZAKONA O MINISTARSTVIMA


Ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je da su izmene i dopune Zakona o ministarstvima posledica potrebe da se grupišu srodni poslovi u određenim resorima, zbog čega je i bilo neophodno da se Ministarstvo finansija i privrede podeli u dva posebna ministarstva.

Selaković je na vanrednoj sednici Skupštine Srbije, koja razmatra Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, objasnio da se pomenutim predlogom Ministarstvo finansija i privrede razdvaja na dva zasebna ministarstva, ali i da se dopunjuju nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova kada je reč o dijaspori, i Ministarstva pravde i državne uprave u vezi sa elektronskom upravom.

Ministarstvo finansija će se, između ostalog, baviti republičkim budžetom, javnim prihodima i rashodima, makroekonomskom politikom, fiskalnom analizom, igrama na sreću, deviznim sistemom, kao i kreditnim odnosima sa inostranstvom, ukazao je ministar.

Ministarstvo privrede će u svojoj nadležnosti, kako je naveo, imati grupisane poslove koji se odnose na privredu i privredni razvoj, povezivanje privrednih društava, predlaganje mera za investicije, mere ekonomske politike za razvoj zanatstva, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, turizam i druga srodna pitanja.

Prema njegovim rečima, preciziran je i delokrug rada Ministarstva pravde i državne uprave koji se odnosi na predlaganje politike rada elektronske uprave i poslove međunarodne saradnje u oblasti elektronske uprave.

Selaković je ocenio da će usvajanjem izmena i dopuna Zakona o ministarstvima biti omogućen funkcionalniji i racionalniji sistem državne uprave, i dodao da će na taj način i rekonstrukcija Vlade u političkom smislu dobiti svoj normativni okvir.

Ministar je istakao da su promene bile neophodne za napredak u finansijama i privredi, od kojih zavisi poboljšanje uslova i napredak čitavog društva.

Stanje nedovoljnog razvoja privrednih delatnosti i aktivnosti, i sa njima povezano stanje javnih finasija i kontinuiran budžetski deficit, uslovili su da se posebna pažnja usmeri na te oblasti, naglasio je Selaković.

Sednica parlamenta je počela raspravom u načelu o predloženom zakonu, a pre toga pomenuti predlog su usvojili odbori za pravosuđe i za ustavna pitanja Skupštcine Srbije.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 26.8.2013.