Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

MOGUCNOST DA SE DO SREDE, 28. AVGUSTA PODNESU I NOVI AMANDMANI NA PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA ZAKONA O MINISTARSTVIMA


Ministar pravde Nikola Selaković pozvao je večeras poslanike na kraju rasprave o izmenama Zakona o ministarstvima, koja je trajala duže od 12 sati da podrže ovaj zakon u sredu - u danu za glasanje. Selaković je pozvao poslanike da ukoliko nisu stigli da podnesu amandane to učine preko odbora. Planirano je da se o amandmanima na izmene Zakona o ministarstvima, kojih ima oko 30, raspravlja u sredu, sa početkom u 12 sati.

Istog dana se očekuje i glasanje. Najavljeno je da bi o personalnim rešenjima u rekonstruisanoj vladi trebalo da se raspravlja u petak ili subotu. Izmene Zakona o ministarstvima koje su danas poslanici mogli da vide izradilo je Ministarstvo pravde.

Selaković je najavio da će do kraja godine biti sprovedena bolna i nužna reforma na izgradnji funckionalne države. Najavio je i da će Srbija nakon vise decenija dobiti studiju o funkcionalnosti državne uprave.

"Videćemo koliko nas košta, to će biti jedno od najboljih merila kolko ima preklapanja, i nefunkcionalnog obavaljanja".

Na početku završne reči Selaković je ukazao da je tokom dana u više navrata čuo da je rec o zakonu koji je prazan skup, veliko ništa, a da je ipak o njemu pričano 12 sati - razgovarno je kako je rekao o nečemu što je ništa, smesno i politički površno.

Selaković je ukazao da je rekonstrukcija mogla da prođe i bez ovih izmena, ali da su one tehnički preduslov da do rekonstrukcije dođe. Prema njegovim recima, na osnovu ovog predloga ne može se ceniti kvalitet rekonstrukcije vlade, već može biti skupštinsko zagrevanje za nešto što tek sledi, krajem ove radne nedelje.

Skupštinska rasprava o izmenama Zakona o ministarstvima koja je počela jutros u 11 sati a u kojoj je predloženo da vlada posle rekonstrukcije umesto 17 ima 18 ministarstava, s obzirom da je planirano razdvajanje resora finansija i privrede, završila se nakon 12 sati.

Selaković je  pre podne izjavio da su izmene i dopune Zakona o ministarstvima posledica potrebe da se grupišu srodni poslovi u određenim ministarstvima i da je zato bilo neophodno da se Ministarstvo finansija i privrede podeli u dva posebna ministarstva.

Selaković je obrazlažući predložene izmene u parlamentu rekao da će se, pored ostalog, Ministarstvo finansija baviti republičkim budžetom, javnim prihodima i rashodima, makroekonomskom politikom, fiskalnom analizom, igrama na sreću, deviznim sistemom, kreditnim odnosima sa inostranstvom...

MINIISTARSTVO PRIVREDE ĆE U SVOJOJ NADLEŽNOSTI IMATI GRUPISANE POSLOVE KOJI SE ODNOSE NA PRIVREDU I PRIVREDNI RAZVOJ, POVEZIVANJE PRIVREDNIH DRUŠTAVA, PREDLAGANJE MERA ZA INVESTICIJE, MERE EKONOMSKE POLITIKE ZA RAZVOJ ZANATSTVA, MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA I PREDUZETNIŠTVA, TURIZAM...

"U TOM MINISTARSTVU OBAVLJAĆE SE POSLOVI DRŽAVNE UPRAVE KOJI SE ODNOSE NA KONTROLU MERA I DRAGOCENIH METALA , KOJE OBAVLJA DIREKCIJA ZA KONTROLU MERA I DRAGOCENIH METALA KAO ORGAN UPRAVE U SASTAVU MINISTARSTVA", DODAO JE MINISTAR.

TAKOĐE, PRECIZIRAN JE DELOKRUG RADA MINISTARSTVA PRAVDE I DRŽAVNE UPRAVE KOJI SE ODNOSI NA PREDLAGANJE POLITIKE RADA ELEKTRONSKE UPRAVE I POSLOVE MEĐUNARODNE SARADNJE U U OBLASTI ELEKTRONSKE UPRAVE.

TIM ZAKONOM PRECIZIRA SE STATUS I POLOŽAJ ORGANA DRŽAVNE UPRAVE I REŠENJA KOJIMA SE OBEZBEĐUJE KONTINUIRAN RAD DRŽAVNE UPRAVE.

Selaković je dodao da je vlada, pored brojnih aktivnosti, a uviđajući značaj dobre organizacije za dobro obavljanje poslova, od početka rada cenila potrebu da se izmenama zakona o ministarstvima stvore pretpostavke za uspešnije funkcionisanje ministarstava.

"Aktuelna rekonstrukcija u političkom smislu jedna je od prilika da rezultati praćenja tih aktivnosti dobiju i zakonski oblik. Vlada je pratila rad državne uprave, usmeravala politiku i usklađivala njihov rad, a uzimajući u obzir obim, delotvornosti i efektivnost rada, bilo je moguće pristupiti analizi rada", rekao je on.

Ministar je naveo i da je bilo potrebno da aktivnosti budu delotvorne i da se vlada ne upusti u svoje preuređnje koje bi bilo samo sebi svrha i koje bi dovelo u pitanje stabilnost državnih organa i eventualno pre vremena u izborni proces.

"Stanje nedovoljnog razvoja prirodnih aktivnosti i budžetski deficit doveli su do toga da se posebna pažnja usmeri na te oblasti, pa da se u finansijama i privredi pristupi neophodnim promenama. Za sprovođenje politike vlade neophodno je stvoriti zakonski okvir i razlozi za donošenje ovog zakona je neophodnost sprovođenja zakonskih preduslova", objasnio je Selaković.

Ministar je dodao da se tim izmenama zakon predlaže da vlada ima 18 ministarstava i ukazao da je kabinet premijera Ivice Dačića povećan za jedno ministarstvo.

Partija Ujedinjeni regioni Srbije (URS) podnela je danas nekoliko amandmana na izmene Zakona o ministarstvima, među kojima je amandman da se ne razdvaja Ministarstvo finansija i privrede.

"Smatramo da je racionalno da ova dva resora (finansija i privreda) budu objedinjena", rekao je Vladimir Ilić novinarima u Skupštini Srbije. On je ocenio da je tekst izmena Zakona urađen na brzinu, da je obrazloženje predloga "čudno", da se poziva na racionalnost, a da će vlada umesto 17 imati sada imati još jedan resor više.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine neće glasati za izmene Zakona o ministarstvima.

NAJVEĆA PROMENA JE PODELA MINISTARSTVA, A ŠTA ĆEMO TIME POSTIĆI, DA LI ĆEMO SADA DOBITI VEĆE PLATE I PENZIJE, BOLJI STANDARD, ILI JE OVO KUPOVINA VREMENA DOK NE RASPIŠETE VANREDNE IZBORE, A DA NE UĐETE U SUKOB S MEĐUNARODNOM ZAJEDNICOM

Poslanici Dragoljub Mićunović, Žarko Korać i Božidar Đelić ocenili su da rekonstrukcija nije ništa donela osim podele ministarstva finansija i privrede na dva dela.

Prema Mićunovićevim rečima, rekonstrukcija se svela na političko pogađanje unutar koalicije, i na konflikte ne samo unutar koalicije već i vladajućih stranaka.

Poslanik Žarko Korać ocenio je da je iz izmena Zakona o ministarstvima video da će ovo biti vlada kontinuiteta, bez ikakvih organizacionih promena osim što je podeljeno ministarstvo privrede i finansija, kao i da je delokrug rada ministarstva pravde definisan preciznije.

Izvor: Tanjug, RTV, Beta