Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

FORUM BEOGRADSKIH OSNOVNIH ŠKOLA PREDLAŽE DA SE NA NIVOU OPŠTINE FORMIRA ZAJEDNIČKA PRAVNA SLUŽBA


Pred početak školske godine, prosvetni radnici strahuju da će se naći na listi tehnoloških viškova, a pojedini sindikati smatraju da racionalizacija treba da se odnosi i na vannastavno osoblje i da ne mora svaka škola da ima sekretara, blagajnika.

Forum beogradskih osnovnih škola (FBOŠ) predlaže da se na nivou opštine formira zajednička pravna služba, tim sa nekoliko ljudi, koji bi "pokrivao" sve škole na njenoj teritoriji.

  • "U ovom trenutku svaka škola ima sekretara, a neki sekretari i asistente", rekla je Tanjugu predsednica Foruma Radmila Dodić, navodeći da je posao sekretara odgovoran i da traži praćenje propisa, ali da naši sekretari, uglavnom, nisu spremni da se stalno edukuju.

Dodatna obuka, kako kaže, bila bi obaveza lokalne samouprave. Za sve vrste pravnih radnji, uključujući i pravne savete, bio bi zadužen pravni tim profesionalnih pravnika, sekretara škole, kojima bi se zaposleni u prosveti mogli prema potrebi obraćati, objasnila je Dodić.

Ona je podsetila da mnogi sekretari imaju važnu ulogu u menadžerskim poslovima direktora, ali da često pravno "pokrivaju" njegove nezakonite radnje, što bi usvajanjem ovog predloga bilo izbegnuto.

Otprilike trećinu zaposlenih u prosveti čini vannastavno osoblje, pa bi ovakvim rešenjem sistem bio rasterećen, navela je predsednica FBOŠ, dodajući da neke škole u Beogradu imaju po dva, tri ili čak četiri zamenika, pomoćnika direktora, koje imenuju sami direktori, kao i asistente sekretara.

Elaborat o racionalizaciji je, kako kaže, poslat na sve relevantne adrese, ali još nema odgovora.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti