Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE NESMETANO OBAVLJA SVOJU DELATNOST BEZ OBZIRA ŠTO TRENUTNO IMA PET, UMESTO 13 PREDVIĐENIH ČLANOVA


Savet podnosi Vladi Srbije izveštaje i istražuje sistemsku korupciju.

Odlukom o obrazovanju Saveta za borbu protiv korupcije, predviđeno je da Savet ima 13 članova, a trenutno ih ima pet. Poslednji predlog za imenovanje novih članova upućen je Vladi Srbije 19. marta 2009. godine, navodi se u saopštenju.

Savet za borbu protiv korupcije trenutno ima pet članova, jer su predsednica Saveta Verica Barać i član Saveta Stjepan Gredelj preminuli, a članstva u tom telu razrešen je Danilo Šuković.

U saopštenju, Milićević je naveo da je Šuković na njegov predlog razrešen, zbog nespojivosti članstva u Savetu za borbu protiv korupcije sa članstvom u Upravnom odboru Agrobanke koje obavlja od 2006. godine.

Šuković u Upravnom odboru Agrobanke nije predstavljao Savet za borbu protiv korupcije, a do afere Agrobanka članovi Saveta nisu imali saznanja o tom njegovom angažmanu, ističe se u saopštenju.

Profesor Vladimir Goati i Radmila Vasić podneli su 2009. godine ostavke, a od podnošenja zahteva za razrešenje članstva u Savetu nisu primali nikakvu nadoknadu, dodaje se u saopštenju.

Vlada Srbije razrešila je Goatija i Radmilu Vasić članstva u Savetu za borbu protiv korupcije na sednici 23. avgusta 2012. godine.

Kako se u saopštenju ističe, Savet od nove Vlade očekuje intenziviranje borbe protiv visoko naponske korupcije i zatražio je sastanak sa nadležnim resorima u Vladi kako bi bio postignut dogovor o daljoj saradnji.

  • Prema navodima u saopštenju, Savet za borbu protiv korupcije priprema dva važna izveštaja, a među poslednjim Vladi Srbije prosleđeni su Izveštaj o pritiscima i kontroli medija u Srbiji i o reformi pravosuđa i drugi, dok Savet je učestvovao i u radu na propisima o zaštiti uzbunjivača.

Pored planiranih aktivnosti Savet održava kontakte sa domaćim i međunarodnim institucijama, organizacijama i pojedincima koji učestvuju u borbi protiv korupcije, piše u saopštenju.

Kancelarija Saveta otvorena je za građane i njihove predstavke koje se obrađuju i prosleđuju nadležnim institucijama svakodnevno, a o svojim aktivnostima Savet javnost informiše putem svog veb sajta i o svom radu podnosi redovne izveštaje Vladi, navodi se u saopštenju.

Izvor:

<<< Nazad na ostale vesti