Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KAPITACIONA FORMULA ZA OBRAČUN ZARADA U PRIMERNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI U PRIMENI OD 1. OKTOBRA 2012.GODINE: PREMA BROJU OPREDELJENIH PACIJENATA, BROJU PROPISANIH RECEPATA I OBAVLJENIH PREVENTIVNIH PREGLEDA


  • Od 1. oktobra u domovima zdravlja širom Srbije trebalo bi da počne primena takozvane kapitacije, odnosno novog sistema plaćanja zdravstvenih radnika prema efikasnosti rada, broju pacijenata koje imaju i propisanih recepata, ali i preventivnih pregleda koje obavljaju.

Kako je najavila nova ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić-Dejanović, svi oni koji budu radili u proseku zdravstvene ustanove, u kojoj su zaposleni, imaće platu kao i do sada.

Kako ističe dr Mira Krčevinac, direktorka Doma zdravlja „Kraljevo”, građani su u velikoj meri izabrali lekare, što je glavni preduslov za primenu kapitacione formule. Ona smatra da treba forsirati rad medicinara na preventivnim pregledima, jer je to ključ rešenja mnogih problema u zdravstvu.

– Korak po korak moraju da se odvoje oni koji rade od onih koji ne rade. Verujem da će imati malo veću platu oni koji rade bolje i više. Ali, te promene treba da prati i Zakon o radu i Zakon o platama u državnim ustanovama. Kapitaciona formula treba da „posmatra” lekara kroz broj opredeljenih pacijenata, a ne kroz broj onih koji imaju overenu knjižicu. Ceo sistem treba postaviti na zdrave noge. Očekujem da će se uskoro i u bolnicama krenuti sa izmenjenim načinom finansiranja, kao što je slučaj sa kapitacijom u domovima zdravlja – istakla je dr Krčevinac.

U preventivnom radu lekara, uzimaće se u obzir sprovođenje programa vakcinacije, zdravstveno-vaspitni rad, ciljani pregledi ranog otkrivanja raka debelog creva, dojke i grlića materice, sistematski i ginekološki pregledi, kontrole trudnica i psihofizička priprema za porođaj, ultrazvučni pregled kukova bebe...

Dr Jelica Radenković, direktorka Doma zdravlja „Zaječar”, kaže da treba voditi računa i o tome da nije isto kada lekar pregleda pacijente u gradu i u seoskim ambulantama.

– Mi brinemo o zdravlju žitelja 42 sela u 33 ambulante. Naši lekari moraju da prođu dnevno po 100 kilometara da bi pregledali recimo 30 pacijenta u tri sela dnevno. A neki doktor u gradu ima više bolesnika u ordinaciji. Naša ustanova je u projektu kapitacije, pa su lekari spremni za početak zvanične primene. Doktori se pomalo plaše toga kako će biti plaćeni. Problem je što u našem kraju veliki broj firmi ne radi, pa mnogi nisu registrovani kao pacijenti. Naši doktori u proseku imaju 50 pacijenata dnevno – naglasila je dr Radenković.

U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da je mnogo toga urađeno na principu „izabrani lekar” i da doktori treba da budu zainteresovani za kapitaciju, jer je to nešto što postoji u svim zemljama. Cilj je da pacijent dobije što kvalitetniju uslugu i da zdravstveni radnici zaista rade svoj posao u radno vreme. Pretpostavlja se da će oni koji rade u proseku zdravstvene ustanove primati sto odsto platu, a da će oni koji rade malo iznad proseka imati malo veću zaradu.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje napominju da je do sada oko šest miliona ljudi izabralo lekare, odnosno oko 87 odsto građana.

  • Po pitanju kako uskladiti broj pacijenata i kvalitet rada, koji svakako ne može da bude isti prilikom pregleda prvog i 50. pacijenta, treba naći pravu meru koja će biti u interesu pacijenata koji su u središtu zdravstvenog sistema.
Izvor:

<<< Nazad na ostale vesti